Solar Decathlon Afrika Yarışması’nda Türkiye’yi Temsil Eden Team Bosphorus Takımı Büyük Başarı Elde Etti
Yayına Giriş Tarihi
2019 Eylül ayında Fas’ın Ben Guerir şehrinde, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın düzenlediği Solar Decathlon Afrika yarışmasında Türkiye’yi temsil eden Team Bosphorus ekibi, “İnovasyon”, “Mühendislik ve İnşaat” ve “İletişim ve Sosyal Farkındalık” kategorilerinde sırasıyla 99, 91 ve 96 puan alarak birinci oldu.
Solar Decathlon, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın (DOE) ilk defa 2002 yılında öğrencilere yönelik düzenlediği sürdürülebilir, ekolojik ve tükettiği enerjiyi üretebilen bir konut tasarım yarışmasıdır. Yarışma enerji tüketimi ve sürdürülebilirlik konularında toplumda sosyal bilinç oluşturmayı, yarışma süreci içerisinde üretilen inovatif malzemelerle teknoloji ve endüstriye, öğrencilerin katılımıyla ise meslek eğitimine, bilime ve akademiye katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Team Bosphorus ekibi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesindeki farklı disiplinlerden; mimarlık, makine, çevre, elektrik, endüstri, inşaat mühendislikleri, endüstri ürünleri tasarımı, iç mimarlık, peyzaj mimarlığından lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden ve söz konusu öğrencilere liderlik yapan öğretim üyelerinden oluşuyor. Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Özden Ağra ve İstanbul Teknik Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Murat Çakan yürütücülüğündeki ekibe Akım Mühendislik’ten Fatma ve Süleyman Akım, E-G Mimarlık’tan Erden Güven proje partneri olarak destek verdiler.
2019 Ağustos-Eylül ayları arasında Fas’ın Ben Guerir kentinde düzenlenen yarışmada, 18 takım projelerini Fas Kralı VI. Muhammed’in himayesindeki Green Energy Park’ta inşa etti.
Projeler, inovasyon, mimarlık, market potansiyeli, konfor ve sağlık, enerji dengesi, sürdürülebilirlik, mühendislik, ev yaşamı, ev aletleri, iletişim ve sosyal farkındalık alanlarında değerlendirildi. 40 gün süren yarışma boyunca 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeler sonucunda her kategoride en yüksek puanı alan ekip, bu kategorilerdeki ödülleri kazandı. ReYard Evi 3 kategoride birinci olarak ödüllerin sahibi oldu.
ReYard Evi’nin başarısının kaynağı; evi oluşturan yapı malzemesinin yerel imkânlarla edinilebilecek toprak ve ahşap kaynaklı olması, Fas’ta bol miktarda çıkartılan fosfattan elde edilen fosfat alçısını yapı malzemesine dönüştürülebilmesi, yenilikçi ısıtma ve soğutma cihazlarına evin mekanik tesisat tasarımında yer vermesi, mikro-yosun teknolojisini öne sürmesi ve doğal havalandırma imkânlarından faydalanması oldu.
Team Bosphorus ekibi, yarışmada elde edilen başarının daha da anlamlı olabilmesi için bugüne kadar harcanan emeklerin endüstriyel ürünlere, model sıfır-enerji köylere, sığınmacı yerleşkelerine ve diğer birçok alana taşınması gerektiğine inanıyor.
Ekipteki öğrenciler ve üniversiteleri temsil eden akademisyenler, şimdiye kadar gösterdikleri başarıyı bu süreçte onlara destek olan sanayi firmalarına, tasarımcılara, mentörlerine ve sektörel sivil toplum derneklerine borçlu olduklarını belirtip Türkiye ve dünya için katma değer üretecek projelere desteğin artarak devam etmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.
Yarışma süreci tamamlandı; ama ekibe ve projeye dair detaylı bilgi sosyal medya hesaplarından geriye dönük olarak takip edilebilir.
Instagram: sdateambosphorus
Facebook: Solar Decathlon Team Bosphorus
İletişim: contact form
ReYard Projesi Hakkında
Türkiye’yi temsil edecek tek takım olan Team Bosphorus, Fas’ın, Mardin, Antakya ve Şanlıurfa illerinin konut tipolojisine ait yerel malzemelerden biri olan toprağı bugünün yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla bir araya getirerek, özelde Fas’a, genelde ise Afrika kıtasına yeni, yerel, ekonomik, ekolojik ve sürdürülebilir bir konut projesi öneriyor. Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu’nun geliştirdiği Alker yönteminden yola çıkan ve Türkiye’nin önde gelen yapı malzeme firmalarından Fibrobeton’un fabrikasında üretilen toprak bazlı paneller, Team Bosphorus’a inovasyon ve sürdürülebilirlik kategorisinde puan kazandırdı.
Reyard Evi’nin çok önemli bir diğer yenilikçi yönü de mikro yosunların kullanıldığı biyolojik atık arıtma sistemleriyle kendi atığını arıtıyor ve bu atığını peyzajında kullanılmak üzere gübreye dönüştürüyor olması. ReYard Evi bir orman gibi havadan CO2 alıp O2 üretme kabiliyetinde olan yosun havuzuyla atık suyun sulama suyu olarak yeniden kullanımını sağlayarak projenin karbon ve su ayak izini en aza indiriyor. Bunların yanı sıra güneş panelleri, evaporatif soğutma destekli havadan suya ısı pompası, doğal havalandırma ve faz değiştiren malzemeler gibi günümüzün en yeni teknolojilerinin kullanımıyla enerji verimliliğini en yüksek seviyeye çıkarıyor.