ÖN ÖDEMELİ SAYAÇLAR KONUSUNDA SON BASIN BÜLTENİMİZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Aralık 2008

İSKİ Tarafından Yapılan Açıklamalar Doyurucu Değildir! Ön Ödemeli Su Sayaçlarının güncel maliyeti de toplumsal maliyeti de var olduğu iddia edilen kazançlarından çok daha büyüktür.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Erol Alkım Erdönmez:

  

İSKİ Tarafından Yapılan Açıklamalar Doyurucu Değildir! Ön Ödemeli Su Sayaçlarının güncel maliyeti de toplumsal maliyeti de var olduğu iddia edilen kazançlarından çok daha büyüktür.

Ön Ödemeli Sayaç Bedeline İlişkin açıklamalar;

İSKİ tarafından 25 Aralık‘ta yapılan basın toplantısında bir sayaç bedelinin 175 YTL olduğu belirtilmiştir. Aynı basın toplantısında gözlerden kaçtığını düşündüğümüz bir başka rakamsal açıklama bu bilginin doğru olmadığını ortaya koymuştur: Şehir genelinde sadece 110 bin ön ödemeli elektronik su sayacı takılmış ve karşılığında ihaleyi kazanan firmaya 31 milyon YTL ödenmiştir. Bu rakamlara göre ise bir sayaç bedeli 175 YTL değil 281 YTL/sayaç bulunmaktadır. Aynı açıklamada ortaya çıkan bu iki rakam bile çelişki taşımaktadır.

İSKİ‘nin sorduğu 250 dolar rakamını nereden bulduk?

İSKİ tarafından 1 milyar 250 milyon Dolar "abartılı" bedelin hangi hesaba dayanarak bulunduğunun anlaşılmadığı belirtilmişti. 19 Nisan 2007‘de 116 bin elektronik su sayacı ihalesini 39 milyon 961 bin 540 YTL bedelle kazanan Elektromed firması bu sayaçları basit bir matematik hesabı ile 344,49 YTL/sayaç bedelle İSKİ‘ye satmıştır. Beş milyon aboneye ulaştığı yine İSKİ tarafından açıklanan İstanbul‘da tüm sayaçlarının değiştirileceği düşünüldüğünde bu bedel 1.722.450.000 YTL yapar ki,  bu da 1 Dolar=1,3 YTL (Nisan 2007) kuruyla dönüştürülürse 1 milyar 250 milyon dolar bütçenin Ön Ödemeli Su Sayaçlarına ödenerek heba edileceği anlamına gelmektedir.

Nasıl Tasarruf Yapılıyor?

İSKİ diyor ki; Elektronik Sayaçlarla, "Sayaç okuma, fatura dağıtımı gibi işlemelerin maliyetleri yok olmaktadır." Yani bunları yapan memurun yerini teknolojik olarak ileri bir ürün alacak ve böylece maliyet yok edilecek. Acaba gerçekten bu doğru mu? Bu nasıl hesap? Bir memurun günde 100 sayaç (ki çok daha fazla okuyabilir-fatura dağıtabilir)gördüğünü düşünürsek ayda 22 işgününden 2200 sayaç bulunur. Ayda 2200 Ön Ödemeli Sayaç kullanan abonenin birkaç kez kontör dolumu yapmaya gittiğini, bunun için yapılan harcamaları düşünürsek hangisi daha maliyetlidir? Kamusal mal ve hizmetlerde toplumsal fayda ve toplumsal maliyeti hesaba katmayan kamu yöneticiliği anlayışı bu hesabı görememektedir.

Peki, engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın bu sayaçları kullanmaları ve kontör yüklemeleri nasıl olacaktır? İSKİ Kontörlü Sayaç Müdürü Ataşehir Magazin dergisinde vatandaşlardan gelen tepkileri yanıtlarken "Yaşlı insanlar beni arasın ben hemen oraya ekip gönderirim." diyor. Bu da sayaç değiştirilerek ortaya çıkartılan yeni bir maliyet ve ilişki anlamı taşımaktadır.

Öte yandan, İSKİ‘de sayaç okuma ve fatura dağıtımı sürecinde istihdam olan onlarca memurun bu iş sürecinden dışarıya atılması istihdam daraltıcı bir yaklaşımdır ve bunun toplumsal maliyeti, Ön Ödemeli Su Sayacının iddia edilen kazancından çok daha büyüktür.

Ankara 11. İdare Mahkemesinin verdiği karar gerekçelerimizi doğrulamıştır

İdare mahkemesi: "Belediyeleri, belde halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan tüzel kişiler olarak tanımlayan Anayasal anlayış, içme ve kullanma suyu hizmetlerinin belde sakinlerinde sunulmasını düzenleten mevzuata da yansımış ve hizmetin karşılığının alınması, hizmetin sunulmasından sonra gerçekleşecek bir aşama olarak belirlenmiştir. Olayda, davalı ASKİ Yönetim Kurulu‘nun 18.05.2005 tarih ve 210 sayılı kararının 2. bendi ile borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının takılmasını zorunlu kılan karar alındığı, dolayısıyla kamu hizmetlerinin sunumu peşin ödemeye bağlanarak anılan anayasal ve yasal  kamu hizmeti anlayışına uymayan ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği görülmektedir. Bu durumda, ASKİ Yönetim Kurulu‘nun 18.05.2005 tarih ve 219 sayılı kararının ‘Borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının yerine kartlı su sayacı takılması‘ kısmında hukuka uyarlık bulunmamaktadır." gerekçesi ile dava konusu kararın yürütmesini durdurmuştur.

SONUÇ OLARAK:

Ön Ödemeli Su Sayaçlarına ödenen bu büyük bedel, ortaya çıkan bu maliyet kamusal bir maliyettir ve kamu kaynaklarının kullanımı açısından incelenmesi gereken bir örnek karşımızda durmaktadır. Biz Makina Mühendisleri Odası olarak; kamuoyunu meslek alanlarımıza giren bu ve benzeri konularda aydınlatma görevimizi yerine getirmeye devam edeceğimizi belirtiyor, kamu vicdanını harekete geçmeye çağırıyoruz.

Erol Alkım Erdönmez

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri