MMO İstanbul Şubesi Birimleri 2019’da Neler Yaptı? 2020’de Neler Yapacak?
Yayına Giriş Tarihi
32. Dönem’de meslektaşlarımız için başlattığımız projelerimizi 33. Dönem’de geliştirmeye devam ettik. 2019 yılında teorik ve uygulamalı eğitimlerden atölyelere, seminer ve sempozyumlardan fuarlara, dijitalleşmeden sosyal ağlara kadar sürdürdüğümüz projelerimizi büyütmeye devam ettik. Üyelerimizin ve meslektaşlarımızın mesleki ve teknik bilgilerini artırmak, üyelerimizin Oda süreçlerine katılımını sağlamak ve halkımızın çıkarlarını düşünerek kamusal denetimlerde aktif rol almak için birçok çalışma yürüttük.
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Birimleri, 2019’da hayata geçirdiği faaliyetleri ve 2020 yılı hedeflerini anlattı.
Eğitim Birimi
Emre Kıral
Eğitimin kadrolaşma kıskacında kalarak gericileştiği ve mesleki bilimsel eğitimin niteliğinin gün geçtikçe azaldığı ülkemizde meslektaşlarımızın eğitim seviyesini artırmak için çaba gösteriyoruz. Odamızın son iki dönemdir dijitalleşme sürecine girmesi ve fiziksel alanlara olan ihtiyacın azalması ile Bakırköy ve Kadıköy’de bulunan temsilciliklerimizi nitelikli eğitim merkezlerine dönüştürdük. Bugün, Anadolu Yakası Eğitim Merkezi (Kadıköy), Avrupa Yakası Eğitim Merkezi (Bakırköy), MMO İstanbul Şube (Taksim) ve MMO Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi (Tuzla) olmak üzere 4 farklı bölgede üyelerimize eğitim hizmeti vermekteyiz.
33. Dönemde Eğitim Birimi olarak aşağıdaki eğitim faaliyetlerimizi öne çıkardık:
• Üyelerimizin çalışma saatlerini göre; hafta içi, akşam ve hafta sonu eğitimleri planlayarak 4 eğitim merkezimizin de faaliyet ve hizmetlerini artırdık.
• İstanbul’ da eğitim merkezlerimiz ve temsilciliklerimiz ile birlikte 600 kişilik sınıf, konferans salonu kapasitesine ulaştık.
• Şube olarak geçtiğimiz dönem, yetkilendirme eğitimlerinin dışında 28 yeni sertifika ve eğitim programı içeriği ve müfredatı hazırladık. Bu eğitimlerin büyük kısmını hayata geçirdik.
• Asansör eğitimlerinde VR teknolojisini üyelerimizin hizmetine sunduk.
• Akışkan gücü ve otomatik kontrol mühendis yetkilendirme eğitimleri, iş ekipmanlarının periyodik kontrolü, güneş enerji sistemleri, teknik tesis yönetimi ve uygulamalı mekanik tesisat tasarımı gibi birçok yeni eğitim programını üyelerimizin hizmetine sunduk.
• Yeni mezun ve işsiz üyelerimize yönelik ücretsiz eğitimler düzenledik.
Önümüzdeki dönemde; gerçekleştirilen bu çalışmaları daha da ileriye taşımayı, eğitim faaliyetlerimizde gelişen teknolojik araçları da kullanarak üyelerimizin mesleki bilgi ve tecrübelerini arttırmayı amaçlıyoruz.
Mühendis Yetkilendirme Kursu: 317- 3.896 Katılımcı Üye
Seminer, Sertifika, Enerji Eğitimi: 75- 684 Katılımcı Üye
Ara Teknik Eleman Kursu: 64- 1.078 Katılımcı Üye
Bilgisayar Kursu: 42- 414 Katılımcı Üye
Yerinde Eğitim: 42- 589 Katılımcı Üye
Uygulamalı Eğitim: 33- 232 Katılımcı Üye
Toplam: 573 Eğitim ve 6.893 Katılımcı Üye
Üye İlişkileri Birimi
Ebru Elif Şirin
Üye İlişkileri Birimi olarak üyelerimizle birlikte karar alıp üretmek en önemli ilkemiz. Be nedenle üyelerimizin çalışmalarımız hakkındaki görüşlerini ve katkılarını çok önemsiyoruz. Faaliyetlerimizde daha iyiye ulaşabilmek adına üyelerimizle güçlü bir iletişim ağı kurmak için çalışıyoruz. 2019’da üyelerimizle olan ilişkilerimizin güçlenmesi için, meslektaşlarımızın mesleki gelişimlerini en önemli gündem maddesi olarak ele aldık ve bu eksende birçok çalışma gerçekleştirdik. Meslekte Onur Yılı Etkinliklerimiz, atölyelerimiz, öğrenci üye buluşmalarımız, kurultay, sempozyum, söyleşi ve sosyal etkinliklerimiz ile üyelerimiz arası birlikteliğin, örgütlülüğün ve fikir alışverişinin artması için çalıştık. 2020’de çalışmalarımıza hız katarak yol almaya devam edeceğiz.
Yeni Üye: 700
Üye Adres Güncellemesi: 9.800
Yeni Öğrenci Üye: 350
Makina 120 Dakika Gelişim ve Tanışma Atölyeleri: 70 Atölye- 675 Katılımcı Üye
Meslekte Onur Yılı Etkinlikleri: 1.450
Öğrenci Üye Etkinliği: 40
Sektör Bilgisi: 7.500
Asansör Kontrol Birimi
Aydın Arat
Makina Mühendisleri Odası, ulusal ve uluslararası tanınırlığı sağlamak, hizmetlerinin güvenilirliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve teknik hizmetlerini kurumsallaştırmak amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından A tipi muayene kuruluşu olarak akredite edilmiştir ve günlük hayatın vazgeçilmez araçlarından birisi olan asansörlerde temel sağlık ve güvenliğin sağlanması için asansör periyodik kontrollerini gerçekleştirmektedir.
MMO İstanbul Şubesi Asansör Kontrol Birimi olarak, İstanbul’un 5 ilçesinde 2019 yılı boyunca 32.546 asansör kontrolü gerçekleştirdik. 2019 yılında Kadıköy, Kartal, Bakırköy, Beşiktaş ve Adalar ilçelerinde asansör periyodik kontrol faaliyetlerini gerçekleştirerek asansörlerin güvenli hale gelmesi için gerek bina yöneticilerine gerekse asansör firmalarına gerekli teknik desteği sağladık. Bunun yanı sıra Güvenli Asansör Projesi’ni yürüterek hem asansörlerin güvenli hale getirilmesini sağladık hem de vatandaş ve bina yöneticilerinin bilgilendirilmesini amaçladık. Bunun için bina yöneticilerine paneller ve asansör firmalarında çalışan üyelerimize ücretsiz akşam seminerleri düzenledik. İstanbul’daki asansör fuarlarında sunumlar yaparak farkındalık yaratmaya çalıştık.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yayımlamış olduğu Asansör Sektörü Raporundaki verilere bakıldığında; 2018 yılının sonunda Türkiye’ de güvenli bir şekilde kullanılabilir asansör oranı %44 iken İstanbul’daki 5 ilçede 2019 yılı sonunda yaptığımız tüm asansör kontrollerinin sonucunda asansörlerin %79,5’i güvenli bir şekilde kullanılabilir seviyesine çekilmiştir. Bu büyük başarının ardında, 2018 yılının başında başlattığımız Güvenli Asansör Projesi’nin payı oldukça büyüktür.
2020 yılında asansör periyodik kontrollerimizin sayısını arttırmayı hedeflemekle birlikte, Güvenli Asansör Projesi kapsamında panel ve seminer sayılarımızı artırarak güvenli asansör oranını daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca 8 yaş -12 yaş gruptaki öğrencilere güvenli asansör kullanımı ile ilgili eğlenceli etkinlikler düzenleyerek asansörün doğru kullanımı bilincini oluşturmayı hedefliyoruz.
Periyodik Kontrol Birimi
Egemen Yılmaz
2019 yılında iş ekipmanlarının kontrollerinde 14.412 ekipmana ait, 21.319 adet periyodik kontrol raporu yayımlanmıştır. Periyodik Kontrol Birimi olarak; 2019 yılında tüm sektörlerde 1.250’ye yakın firmaya periyodik kontrol hizmeti verdik. Kontrolünü yaptığımız işletmelerde kaldırma iletme makinaları, basınçlı kaplar, kazanlar, tahribatsız muayeneler, endüstriyel rafların kontrolü, raf kapasite tayini ve iş hijyeni ölçümleri gerçekleştirmekteyiz.
2019 yılında kaldırma iletme makinalarında 8.665 adet, basınçlı kap, kazanlarda 4.869 adet ve iş makinalarında 326 adet kontrol gerçekleştirdik. Bunun dışında çeşitli konularda bilirkişilik ve ekspertizlik eğitimleri vermekteyiz. Bu çalışmalarımızın dışında MMO İstanbul Şubesi olarak T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yetkilendirmesiyle, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğince Periyodik Kontrolleri Yapamaya Yetkili Kişilerin Temel Eğitimlerine dair 11 eğitim düzenlendik. Ayrıca T.C Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında kule kren, buhar kazanı ve forklift periyodik kontrollerinin nasıl yapılacağına ilişkin YouTube bilgilendirme videoları hazırladık.
Şubemizin dijital dönüşüm politikaları gereğince, 2019 yılında, periyodik kontrollerini gerçekleştirdiğimiz ekipmanların kontrollerini tablet üzerinden raporlandırmaya başladık. Bunun yanı sıra muayene personelimize çeşitli konularda yetkilendirme eğitimleri düzenleyerek kontrol yetkinliğimizi artırmaya başladık. 2020 yılı temel hedefimiz, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yaptığımız periyodik kontrol ve ekspertizlik çalışmalarını, Makina Mühendisleri Odasının kamusal anlayışını daha da ileriye taşıyarak sürdürmektir.
Hukuk Birimi
Kamu ve özel sektörde çalışan üyelerimizi mesleki görevlerini yerine getirirken karşılaştıkları zorlukları ve özlük hakları açısından yaşadıkları sorunları çözmelerinde yardımcı ve yönlendirici olması için kurulan Hukuk Birimimiz 2019 yılında 244 üyemize hukuki destek sağlamıştır.
Geçtiğimiz iki dönem boyunca, toplam 1.229 üyemize hukuki destek sağlanmış oldu.
İş Mühendis Birimi
Handan Öztürk Çakmak
MMO İstanbul Şube İş Mühendis Birimi 2018 yılında, üyelerimizin iş arama süreçlerini hızlandırmak ve doğru işe yerleşmelerini sağlamak için, iş verenler ile iş arayan mühendisleri buluşturmak amacıyla kuruldu. Tüm sürecin Makina Mobil uygulamamız üzerinden yürütüldüğü İş Mühendis Birimimiz, bugün gelinen noktada iş arayan üyelerimize danışmanlık ve yönlendirme görevini de üstlenmektedir. İş Mühendis Birimi 2018 ve 2019 yıllarında 1.130 üyemizle temasa geçmiş ve meslektaşlarımızı 422 firmaya yönlendirmiştir.
Basın, Yayın ve İletişim Birimi
Sema Keban
Bu yıl, Şube içi ve Şube dışı faaliyetlerimizde, kurumsal iletişim yönetimimizi güçlendirecek adımlar attık. Görsel iletişim çalışmalarımız doğrultusunda, Şube bültenimizin tasarımını yeniledik. Bunun yanı sıra Bültenimizin içeriğini geliştirdik ve üyelerimizden yazılar yayınladık. Bülten’de açtığımız Dosya Konusu kategorisi ile çeşitli konular hakkında uzman kişilerden makaleler paylaştık.
Tüm Şube faaliyetlerine aktif katılım sağlayarak ve birimleri organize ederek faaliyetlerin duyurularını, fotoğraf ve video çekimlerini ve paylaşımlarını sağladık. Makina TV için hazırladığımız stüdyo programlarımız, gündemle ilgili oluşturduğumuz bilgilendirici videolarımız ve mesleki konular hakkındaki içeriklerimizle meslektaşlarımız ve halkımıza ulaşmaya çalıştık.
Geçtiğimiz yıl yayın çalışmalarımız hızla devam etti. Kalorifer Tesisatı kitabımız 10. baskısını yaptı. 2019 yılı Nisan ayında revize ettiğimiz Hastane İklimlendirme Tesisatı Tasarım ve Denetim Esasları kitabımızın baskısını gerçekleştirdik. Gri Su kitap komisyonumuz ise bu alandaki ilk kitabımızı ortaya çıkarmak için çalışmalarını 2019 yılı sonunda tamamlama hedefiyle sürdürüyor; 2020 yılının ilk aylarında bu konuda da bir kitabımız olacak. Hidrolik ve Pnömatik Kitap Komisyonumuzun öncülüğünde Akışkan Gücü Teknik Yayınlar Serisi kitap komisyonumuz oluşturuldu. Kitap komisyonumuzun ilk ürünü, Arden Arevyan tarafından hazırlanan Sızdırmazlık Elemanları kitabı olacak, komisyon ardından teknik yayınlar serisi ile devam edecek.
Tesisat Mühendisliği Dergisi, sürekliliğini koruyarak iki ayda bir çıkmaya devam ediyor. 2019 yılı mart ayında dergimizin TÜBİTAK Ulakbim TR Dizin veri tabanına girdiği bilgisini yeniden paylaşmak isteriz. Bunun yanı sıra, mayıs ayında Ekonomik Krizin Mekanik Tesisat Sektörüne Etkileri ve Çözüm Önerileri ve ekim ayında Bina Kodları konulu yuvarlak masa toplantılarımızı yaparak dergimizde çözümlerini yayınladık.
Basın, Yayın ve İletişim Birimi olarak 2020 yılı hedefimiz, kurumsal yapımızı güçlendirerek üretilen işlerin niteliğini her koşulda yüksek tutmak olacak.