KÜRESEL ISINMAYA KARŞI KÜRESEL DİRENİŞ MİTİNGİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Aralık 2006

Küresel Isınma Eylem Günü olan 3 Aralık Cumartesi günü, "Küresel Isınmaya Karşı Küresel Direniş" mitingi Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştirildi.

Çocuklarına yaşanılır bir dünya bırakma kaygısı taşıyan miting katılımcıları 11:00‘da Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde buluştu. Buradan Kadıköy Meydanına doğru pankartlarla yürüyen topluluk sloganlar atarak Kyoto Protokolü‘nü imzalamayan ülkeleri protesto etti. Konumaların yanı sıra konserleri de içeren mitingde özellikle Bulutsuzluk Özlemi‘nin konseri dikkat çekiciydi.  "İklim değişiyor, Biz durdurabiliriz! 3 Aralık‘ta tüm dünyayla birlikte sokaklara!" ve "ABD Kyoto‘yu imzala! Temiz enerji istiyoruz!" başlıkları çerçevesinde, 3 Aralık Cumartesi günü çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ve siyasal partilerin katılımıyla, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir‘de çeşitli etkinlikler ve mitingler gerçekleşecek. Mitingle ilgili, Küresel Isınma  Çalışma Grubu‘nun açıklaması şöyle:

"Kanada‘da, 28 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında, Kyoto Sözleşmesi‘ne taraf ülkelerin bir araya geleceği bir toplantı düzenlenecek. Bilindiği gibi Türkiye‘nin yanı sıra, ABD ve Avustralya gibi ülkeler henüz sözleşmeyi imzalamadı. Avrupa Sosyal Forumu da 23-25 Eylül tarihlerinde İstanbul‘da yaptığı hazırlık toplantısında, küresel ısınma ve insan eliyle gerçekleşen iklim değişikliklerine karşı küresel bir direniş çağrısı yaptı. 3 Aralık 2005, Küresel Isınma Eylem Günü ilan edildi. Türkiye‘de de bunun için İzmir, İstanbul, Ankara ve Bursa‘da çalışma grupları oluşturularak 3 Aralık‘ta tüm dünya ile birlikte sokağa çıkmak hedeflendi.
Bilindiği gibi, küresel iklim değişikliği öncelikle petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan sera gazlarının atmosfere yoğun bir biçimde salınmasıyla belirlenmekte ve atmosferdeki karbondioksit oranının son 60 yıldır artmasının yanı sıra, bugün endüstrileşme öncesinden yüzde 35 daha fazla. Bugün karbon miktarının yüzde 70-80 arasında düşürülmesi gerekiyor ve bunu alternatif enerji kaynakları kullanarak yapmak mümkün.
Hiçbir önlem alınmadığı takdirde atmosferdeki karbondioksit düzeyi 2050 yılında endüstri-öncesi dönemin iki katına çıkacak. Karbondioksit düzeylerinin ikiye katlanması dünyayı 1,4 ile 5.8 Santigrat derece arasında ısıtacak ve bu insanlık tarihinde görülmüş en büyük ısı değişikliği olacak. Sıcaklık ölçüm kayıtlarına göre tüm dünyada son 150 yıldaki 20 en sıcak yılın 19‘u 1980‘den sonra ve bunların dördü de son 7 yılda gerçekleşti. 2050 yılına gelindiğinde ortalama sıcaklık artışı 2 Santigrat dereceyi geçerse, 3 milyar insan susuzluk, 250 milyon insan da sıtma riskiyle karşı karşıya kalacak. Önümüzdeki on yıllar içinde, türleri tehlike altında olan memelilerin yüzde 25‘i, kuşların yüzde 12‘si küresel ısınma nedeniyle yok olabilir. Dünya üzerindeki buzulların toplam hacmi 1960‘dan beri 4200 km3 azaldı.

"KYOTO PROTOKOLÜNÜ İMZALA, TEMİZ ENERJİ İSTİYORUZ!"
Bu durumu protesto etmek ve özellikle ABD ile Avusturya‘yı sözleşmeyi imzalamaya zorlamak üzere 3 Aralık için uluslararası düzeyde örgütlenen eyleme katılması kesinleşen ülkeler ise şöyle: ABD, Almanya, Avustralya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İtalya, Japonya, Kanada, Kuzey İrlanda, Meksika, Nikaragua, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya, İskoçya, Şili, Uganda, Venezüella, Yunanistan, Türkiye (İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa)
3 Aralık 2005 günü dünyanın birçok kentinde küresel ısınmaya karşı yürüyüş ve mitingler gerçekleşecek. Hedef, dünya toplumunu olan bitenler karşısında bilgilendirmek, küresel şirketler karşısına kampanyalarımız ve mücadelemizle dikilmek, kâr hırsı ile yanıp tutuşan küçük bir azınlığa karşı büyük çoğunluğu harekete geçirebilmek. Çevreye duyarlı herkesin, bireysel ve örgütsel katılımları bekleniyor..."

Kyoto Protokolü nedir?

Sanayileşmiş ülkelerin karbon salınımını 1990 yılındaki salınımına göre sadece yüzde beş indirmesini öngören protokoldür. 1979‘dan beri toplanan iklim konferansları sonucunda 1997‘de Kyoto Protokolü imzalanmış ancak protokol Şubat 2005‘te yürürlüğe girebilmiştir. Protokole Birleşmiş Milletler çatısı altında küresel ısınmayı tartışan 160 ülke imza attı. Ancak atmosfere saldığı gaz miktarı açısından (emisyon) tartışmasız lider ABD, Avustralya ve Türkiye bu ülkelerin arasında yer almadı.
Bunların yanı sıra yürürlükte olan Kyoto Protokolü de yeterli değildir. Bugün gelinen noktada sera gazlarının salınımının yüzde 90-95 oranında azaltılması gerekmektedir.

Küresel iklim değişiklikleri dünyayı tehdit ediyor

· Katrina kasırgası New Orleans‘ı yerle bir etti. 1 milyondan fazla insan göç etmek zorunda kaldı, yüzlercesi öldü.

· 2004 yılındaki su baskınları sonucunda Bangladeş‘in yüzde 60‘ı sular altında kaldı.

· 2003 yazı "çok sıcak" geçti: Sıcak hava dalgası sonucu 35 bin kişi yaşamını yitirdi.

· Kimi uzmanlara göre 2050 yılı, kimilerine göre belki de şimdi dünya küresel iklim değişiklikleriyle birlikte geri dönülemez bir noktaya doğru gidiyor.

· Birleşmiş Milletler, bu yüzyıl için yaptığı öngörümde deniz seviyesindeki yükselmenin 88 cm.‘yi, küresel ortalama sıcaklıktaki artışın ise 5.8 santigratı bulabileceğini belirtiyor.

· 1990 yılında imzalanan Kyoto Protokolü ile ülkeler sera gazı emisyonlarını sınırlı bir şekilde azaltmak yönünde adım attılar. Ancak başta ABD olmak üzere sanayileşmiş ya da sanayileşmekte olan bir dizi ülke bu protokole imza atmamakta direniyor.

· Türkiye de sera gazı emisyonlarını sınırlamıyor. Nedeni, ABD baskısı ve "sanayileşmekteyiz" gerekçesi. Ancak hepimiz yaşadığımız kentte ve ülkedeki iklim değişiklerini hissetmekteyiz.

Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu‘nun dönem sözcülüğünü ise Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Vezan Karabulut yapıyor. Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu‘nda yer alan kurum ve kuruluşlar ise şöyle:
TMMOB İKK, İZMİR YABİP ODASI, DİSK, KESK, ÜZÜM-SEN, TÜTÜN-SEN, TEMA, EGE DOĞA DERNEĞİ, EGE ORMAN VAKFI, ÇYDD, ÇHD, EGE 78‘LİLE DERNEĞİ, TÜKODER, TARIM ORKAM-SEN, YEŞİLLER, CHP, DSİP, ÖDP, SHP, ELELE HAREKETİ, ALLİANOİ KAMPANYASI, GDO‘YA HAYIR PLATFORMU, ÇÖYDER, İDADİK, NARLIDERE BELEDİYESİ, KONAK BELEDİYESİ, DİKİLİ BELEDİYESİ, Bergamalı ve İnaylı köylüler. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ de katkı sunuyor.

TALEPLERİMİZ:
--"ABD ve Avustralya gibi bugüne kadar imza vermeyen ülkeler Kyoto Protokolü‘nü derhal imzalamalıdır.
Türkiye sera gazı envanterini acilen çıkarmalıdır.
--Kömür, petrol gibi fosil yakıta dayalı üretim ve küresel ısınmanın artmasına neden olan yatırımlar derhal iptal edilmeli ve temiz enerji tercih edilmelidir."