İstanbul Havalimanı Kargo Terminali Çatısı Neden Çöktü?

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Ocak 2022

24 Ocak 2022 Pazartesi günü İstanbul Havalimanı’nda kargo hizmeti sunan terminale ait çatı yoğun kar yağışı nedeniyle çökmüştür.

Bilim ve doğayla inatlaşarak son derece hatalı yer seçimiyle başlayıp, güvencesiz, teknik bakıştan uzak ve denetimsiz bir yapım süreciyle ortaya çıkan 3. Havalimanı ve bağlı çevre yollarında meteorolojik bütün uyarılara rağmen mevsimsel yoğun kar yağışı nedeniyle yaşananlar bilimin ve denetimin önemini bir kere daha ortaya çıkarmıştır.

Bu olay da bir kez daha göstermiştir ki; iklim krizinin nedenlerini oluşturan yapılar, iklim değişikliklerinin etkilerine en fazla maruz kalan yapılar olacaklardır.

Projelendirme aşamasından yapım aşamasına, kullanım aşamasına kadar düzenli denetimlerden geçmeyen yapılar İstanbul ve ülkemizde bu gibi olaylarla gündem olmaya devam edecektir.

Yaşanan çatı yapısının çökmesi sonrasında kimsenin hayatını kaybetmemesi büyük bir şans olarak değerlendirilebilir.

Kar yağışı sebebiyle biriken yükü taşıyamayarak çöken çatının gerekli hesaplamalar yapılmadan ve önlemler hiçe sayarak inşa edildiği ortaya çıkmıştır.

Çelik çatı yapılarının yapımı ve montajı öncesinde ilgili tüm riskler değerlendirilerek projelendirilmesi ve elde edilen verilere göre montaj talimatlarının oluşturulması gerekmektedir.

Bu tür yapıların imalatı ve montajı sonrası projeye uygun şekilde yapılıp yapılmadığı uzman denetçiler tarafından kontrol edilmelidir. Kullanım koşulları ve kullanım süresi göz önünde bulundurularak bu tür yapılar; deformasyon, çatlak ve korozyon gibi uygunsuzlukları tespit etmek amacıyla sürekli kontrol edilmeli ve güvenli olduğuna emin olunmalıdır.

Kaza oluş nedenlerine ilişkin ilgili uzmanlık alanlarından oluşturulacak bir heyette Makina Mühendisliği meslek alanını ilgilendiren konularda Oda olarak çalışma yapabileceğimizi ve bundan sonra oluşabilecek bu tür kazaların önlenmesi konusunda ilgili kurumlarla iş birliği yapabileceğimizi kamuoyuna bildiririz.

Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şubesi