FARKLI BİR ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE KÜBA ÖRNEĞİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Ekim 2009

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Endüstri ve İşletme Mühendisleri Meslek Dalı Komisyonu, Endüstri Mühendisliğinin 40. yılı etkinlikleri kapsamında KÜBA & ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ konulu bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe dünyaca ünlü Küba J. A. Echeverría Politeknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. José Antonio Díaz Batista katıldı.

Düzenlenen etkinlikte şu konular ele alındı;

•        Alternatif bir Endüstri Mühendisliği mümkün müdür?

•        Endüstri Mühendisliğine bakış açısı ne olmalıdır?

•        Endüstri Mühendisliği kapitalizme mi hizmet eder?

•        Küba da akademik eğitim ve Endüstri Mühendisliği eğitimi

•        Küba Devlet Yönetiminde ve Sanayide Endüstri Mühendisliği Uygulamaları

•        Küba da çalışma koşulları

Düzenlenen etkinlikte, yukarıdaki konuların yanı sıra; Konuşmacı José Antonio Diaz Batista, Endüstri Mühendisliği özelinde, "yeni bir toplum" yaratma amacıyla yeniden biçimlendirdikleri Küba'daki eğitim sistemini tanıttı. İlkokuldan başlayarak tüm eğitim sürecinde "dayanışma", "birliktelik", "paylaşma" gibi ahlaki değerlerin öğrencilere aşılandığından söz etti.

Yapılan etkinliğe katılanlar farklı sistemlerdeki Endüstri Mühendisliği uygulamalarını tartışılma fırsatı buldular.

Özellikle verimlilik üzerinde durulan Soru-Cevap kısmında esas ayrımın verimliliğin neye ve kime hizmet ettiği konusu tartışıldı.

Kapitalist ülke ve sanayilerde verimlilik; sermaye, kurum veya kişiye hizmet ederken, sosyalist veya toplumcu örneklerde verimliliğin topluma hizmet ettiği ve hatta topluma hizmet eden bir üretim sisteminde çok daha verimli olunabileceği, minimum kaynakla çok fazla işin başarılabildiği belirtilerek, örnekler verildi.

Etkinlik sonunda Endüstri Mühendisliğinin Bilimsel uygulamalar olduğu ve bilimin toplum yararına kullanılması gerektiği gibi, Endüstri Mühendisliği'nin de toplumsal bir mühendislik branşı olarak ele alınmasının doğru bir yaklaşım olduğu ve kaynakların verimli yönetilmesi açısından gerekli olduğu düşüncesi ortaya çıkan ana sonuçlardan biri oldu.