ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (ERP)

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Ekim 2009

MMO İstanbul Şubesi Endüstri ve İşletme Mühendisleri Meslek Dalı Komisyonu, Endüstri Mühendisliğinin 40. yılı etkinlikleri kapsamında ERP (Kurumsal kaynak Planlaması) Günleri etkinliği gerçekleştirdi.

Düzenlenen etkinlikte üzerinde durulan ana konuların bir kısmı aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • KKP'nin neden ve ne zaman bir gereksinim durumuna geldiği,
  • Hazırlık sürecinin nasıl ele alınması gerektiği,
  • Proje yönetiminin ve risklerinin tartışıldığı,
  • Uygun yazılım seçim aşamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği,
  • KOBİ'ler açısından KKP'nin durumunun tartışıldığı,
  • Uyarlama Stratejilerinin irdelendiği,
  • Proje uyarlaması sonrası süreçlerin ele alındığı.
  • Özgür yazılım,

Deneyimli konuşmacıların yukarıdaki ana konuları kapsayan sunumlarını, iki gün boyunca 257 farklı meslektaş ve/veya Oda Üyesi dinledi.

ERP çözümlerinin, kurum ve işletmelerde faaliyet bütünlüklerini modellemeye, yürütmeye, veri güvenliğini sağlamaya ve raporlamaya olanaklı kıldığı, hızlı ve doğru karar alınabilir duruma getirdiği vurgulandı. Fakat bu yaklaşımların bir "yazılım projesi" olarak ele alınmasının kuruluşları ileriye götürmeyeceği ve üstüne projenin de büyük olasılıkla başarısızlıkla sonuçlanacağı uyarısı da yapılan önemli vurgulardandı.

Öte yandan ERP yaklaşımlarının kazanımlarının, sektörde çözüm firmalarınca çoğu kez yinelendiği gibi kendiliğinden gelişmediği, böylesi projelerde çalışan biz mühendislerin emeğinin asıl neden olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğinin altı çizildi.

Bu anlamda etkinlik, özellikle öğrenci, yeni mezun ve Bilgi-İşlem Teknolojileri alanında deneyim edinmek isteyen mühendislerin, gerek danışman gerekse uygulamacı profili ile pratikte nelerle karşılaşacağı, böylesi projelerin ele alınma, modelleme ve geliştirme safhalarına dair bilgilerin ve aynı zamanda çalışma koşullarına dair deneyimlerin aktarıldığı bir etkinlik oldu.

Özgür yazılım alanında yapılan sunumda ise, özgür yazılımın tanıtımı yanı sıra, çözümün yazılım firmaları eksenli olmadığı farklı çözümlerinde mümkün olduğu aktarıldı. Ayrıca bu yaklaşımların toplumsallaşması ve deneyimin özgürce paylaşılıp toplumsal faydaya dönüşmesi yolunda Özgür Yazılımların önemi vurgulandı.

Bu tarz sunumların, genelde reklam amaçlı ve/ veya ücretli olarak özel kurumlar tarafından yapıldığını belirten katılımcılar Oda'nın bu tür etkinliklere daha fazla önem vermesi gerektiğini belirttiler. MMO bünyesinde yapılan bu etkinlikte ise reklam unsurlarından uzak, alternatif çözümlerin yanı sıra mevcut çözüm ortaklarına objektif bir şekilde yaklaşılması oldukça başarılı bulundu.

Alınan görüş, öneri ve eleştiriler doğrultusunda bu tarz alternatif sunumların tekrarlanması ve objektif bakış açılarının; firma odaklı çözümlerden ziyade insan odaklı açılımları besleyeceği belirtildi.