Asansör Kazaları Can Almaya Devam Ediyor!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Nisan 2022

İstanbul Bahçelievler ilçesinde bulunan bir AVM’de ihmaller sonucu yaşanan asansör kazasında Mustafa Karagöz adlı işçi hayatını kaybetti.

17.04.2022 tarihinde Bahçelievler ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezinde asansör kazası meydana gelmiştir. Alışveriş merkezinde bulunan asansörün panoramik camlarını silmek için asansör kabininin üstüne çıkan bir işçi, asansörün hareket etmesiyle asansör kabini ile duvar arasında sıkışarak feci bir şekilde can vermiştir.

Medyaya yansıyan Bahçelievler ilçesinde yaşanan asansör kazası haberi üzerine, Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube olarak kaza yaşanan adrese giderek aldığımız bilgiler şöyledir;

Asansör yetkili servisinin herhangi bir sorumlusu olmamasına rağmen, yapıya ait temizlik işlerini yapan 3 işçi asansörün cam kuyu duvarlarını silmek için durak kapısını açarak kabin tavanına çıkmıştır. Asansör bakım moduna (revizyona) geçmeden, durak kapısının kapanmasıyla birlikte asansörün hareket etmesi sebebiyle, temizlik yapmak amacıyla kabin üstüne çıkan işçilerden biri yaşanan feci kaza ile hayatını kaybetmiştir.

Ülkemizde maalesef yetkisiz kişilerce bakım ve müdahale çalışmaları yapılması nedeniyle asansör kazaları meydana geldiği görülmektedir. Bu kaza irdelendiğinde aşağıda ifade edilen ihmaller olmasaydı kayıpların yaşanmayacağı söylenebilirdi.

  • Asansörün bakım, onarımını üstlenen yetkili servis sorumlusunun olmadığı sırada asansör ile ilgisi olmayan kişiler tarafından asansöre müdahale edilmiştir.  Asansörlerde bakım, onarım hizmetlerinin bina sorumlusunun bakım sözleşmesini imzaladığı yetkili servis tarafından yapılması gerekmektedir.
  • Kapalı olan asansör durak kapısı, kapı açma (üçgen) anahtarıyla yetkisi olmayan kişilerce açılmıştır. Bakım sözleşmesi yapıldıktan sonra asansör yetkili servisi, binadaki asansör sayısını dikkate alınarak, bina sorumlusunun belirleyeceği sayıda kişiye, acil durumlarda kurtarma çalışması yapabilmesi konusunda yılda en az bir defa eğitim vermelidir. Eğitim, yetkili servis teknik bakım ve onarım personeli tarafından verilmelidir. Eğitim yetkili servis teknik sorumlusu ve eğitimi veren kişi tarafından imzalanan bir tutanakla kayıt altına alınmalı ve tutanağın bir sureti bina sorumlusuna iletilmelidir. Kapı açma (üçgen) anahtarı sadece kabin içerisinde mahsur kalan kişileri kurtarmak için eğitim almış bina sorumlusunun belirlediği kişilerde olmalıdır.

Ülkemizde yakın zamanda yaşanan kazalara bakıldığında; bakım sözleşmelerinin Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip olan yetkili servislerle yapılmaması, periyodik kontrollerin ilgili idare ile protokol yapmış A Tipi Muayene Kuruluşlarına yaptırılmaması ya da periyodik kontroller sonrasında asansöre kırmızı etiket iliştirilmesine rağmen bu asansörlerin kullanılmasının kazalara davetiye çıkardığı gözler önüne serilmektedir. İlgili asansör yönetmeliklerine uyulmadığı takdirde kazalar maalesef devam edecektir.

Kazaları önlemek adına Makina Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ve bu alandaki kurum, kuruluş ve ilgili yerel idarelerle iş birliği içerisinde olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu