BASINA ve KAMUOYUNA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Gaziantep Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

31 Ocak 2013

30 Ocak 2013 Çarşamba günü, sabah saatlerinde Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesinde bir galvaniz fabrikasında meydana gelen kazada, maalesef 7 işçi hayatını kaybetmiş, 7 işçi de yaralanmıştır. Öncelikle kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diliyorum.

Kaza yeri, hemen kaza sonrasında, uzman üyelerimiz tarafından incelenmiştir. Ancak kazada meydana gelen şiddetli patlama, tüm sistemi parçalamış, sistem üzerinde ayrıntılı bir analiz yapmayı oldukça güçleştirmiştir. Bu yüzden kazanın sebebi ve sorumluları ile ilgili net bir kanıya varmak şu an için mümkün değildir.

İlk incelemelerde oluşan kanı; kazanın galvaniz kaplamada kullanılan havuzları ısıtan sistemden açığa çıkan sıcak baca gazının enerjisini geri kazanım için kurulan, ekonomizer olarak da adlandırılan su ısıtma sisteminde oluşan ani basınç yükselmesinden meydana geldiği yönündedir. Sistemin geneline ve etrafa dağılan parçalarına bakıldığında önlemler alınmış gibi görünmekte fakat sistemin montaj bütünlüğü bozulduğu için bu emniyet ekipmanlarının çalışıp çalışmadığı, doğru montaj yapılıp yapılmadığı anlaşılamamaktadır.

Bu tür ani basınç yükselmelerinin sebebi genelde aşırı ısınmış sisteme ani soğuk su girişidir. Fakat tüm görgü tanıkları ve o anda sistemin yanında olanların maalesef olay yerinde vefat etmelerinden dolayı tam olarak olayın oluşum süreci bilinememektedir. Böyle bir kullanım hatası olduysa kim tarafından, nasıl yapıldığını anlamak oldukça güç hale gelmektedir. Şu an itibarı ile çok ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur. Tüm parçaların hassasiyetle incelenmesi ve olayla ilgisi bulunanların ifadeleri tam olarak alındıktan sonra olayın sebebi büyük oranda aydınlanacaktır diye düşünüyoruz.

Bu tür kazaları önlemek için neler yapılmalı;

Tabii ki bu tür kazalardan sonra konuşmanın, sorumluları bulmanın ve cezalandırmanın, hayatını kaybedenlere veya yaralananlara maalesef faydası olmayacaktır. Önemli olan bu tür olayları olmadan gerekli önlemleri almak, olmasını engellemektir. Bunun için;

Bu tür ürünler satın alınırken, üretici firmada bu tür ürünlerin kesinlikle konusunda uzman makine mühendisleri tarafından ayrıntılı bir şekilde projelendirilerek tasarlanmış olmasına, imalat ve montaj sırasında yine mühendis gözetiminde projeye uygun yapılmasına, tüm güvenlik testleri yapılmış şekilde teslim edilmiş olmasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Tüm testler yapılıp teslim alınmadan çalışmaya başlanmamalı tasarım dışı tadilat ve değişiklik kesinlikle yapılmamalıdır.

Bu tür sistemleri kullanan personel mutlaka eğitimden geçirilip sertifikalandırılmalı, sertifikasız personelin sisteme müdahale etmesi kesinlikle engellenmelidir. Bu konuda Odamız, Ülke genelinde kazan operatörü yetiştirme kursları düzenlemekte, kurslarda operatörlere teorik ve uygulamalı olarak tüm teknik bilgiler aktarılmakta ve kurs sonunda başarılı olan kursiyerler sertifikalandırmaktadır.

Bu tür basınçlı kapların ve kazanların yılda en az bir kez periyodik kontrollerinin konusunda uzman makine mühendisleri tarafından test edilip raporlandırılması gerekmektedir. Bu konuda da Odamız Ülke genelinde uzman personeliyle periyodik kontrol hizmeti vermektedir.      

Son olarak da, iş kazalarının önlenmesi için yasa yapmanın yeterli olmayacağını düşünmekteyiz. İş yerlerinde gerekli önlemler alınmadıkça, önlemlerin alınıp alınmadığı denetlenmedikçe, bu kazaların önüne geçmek maalesef mümkün değildir.

Saygılarımızla

Başar KÜÇÜKPARMAK

Başkan