SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Edirne Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Ağustos 2011 - 30 Haziran 2017

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 6 Ağustos 2011 tarih ve 28017 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ MAKİNA MÜHENDİSLERİ 
ODASI SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1  22/11/2001 tarihli ve 24591 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"22/11/2001 tarihli ve 24591 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Serbest Müşavirlik Mühendislik Büroları Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliğine göre kurulan serbest mühendislik ve müşavirlik büroları ile serbest müşavirlik bürolarının tasarıma, yapmaya, uygulamaya, teste, kontrole, denetime, teknik danışmanlığa, bu madde ile 4 üncü maddede belirtilen kabule ve imzalamaya yetkili olduğu mühendislik hizmetlerine ve bu hizmetlere ait herhangi bir konuda bilim ve tekniğe uygun olarak hizmetin görülmesine fikren katkıda bulunulmasına serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri (SMMH) denir."

MADDE 2  Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 4  Mühendislerin yetki ve sorumluluklarına ilişkin kademe ve sınırları 22/11/2001 tarihli ve 24591 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre belirlenir. Serbest mühendislik ve/veya müşavirlik hizmetleri, alınan meslek dersleri ve katılınan meslek kursları, mezuniyet sonrası stajlar ve mesleki deneyim göz önünde tutularak aşağıda belirtilen mühendislerce yerine getirilir.

a) Tesisat mühendisliği hizmetleri, makina mühendisi serbest mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve müşavirlik bürolarının,

b) Araç projelendirme ve gerçekleştirme hizmetleri, makina ve uçak mühendisi serbest mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve müşavirlik bürolarının,

c) Yatırım hizmetlerinden ilk etüt, planlama, etüt ve araştırma, yapılabilirlik, ön proje, ihale dosyası hazırlanması, muayene ve kabul ve kesin hesap; endüstri, işletme, makina mühendisleri ve konularına göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odasına kayıtlı diğer serbest ve/veya müşavir mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve/veya müşavirlik bürolarının,

ç) Yatırım hizmetlerinden uygulama ön projesi, konstrüksiyon ve uygulama projeleri, montaj ve mesleki kontrollük, makina mühendisleri ve konularına göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odasına kayıtlı diğer mühendislik disiplinlerinde öğrenim yapmış serbest mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve müşavirlik bürolarının,

d) İşyeri ruhsat projesi hizmetleri; makina mühendisi unvanına sahip serbest mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve müşavirlik bürolarının,

e) İşletme hizmetleri; endüstri, işletme, makina mühendisleri ve konularına göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odasına kayıtlı diğer serbest ve/veya müşavir mühendislerin çalıştığı serbest mühendislik ve/veya müşavirlik bürolarının,

f) Müşavirlik hizmetleri; endüstri, işletme, makina mühendisliği ve konularına göre Odaya kayıtlı diğer mühendislik dallarında öğrenim yapmış müşavir mühendislerin çalıştığı serbest müşavirlik bürolarının,

g) Bilirkişilik, ekspertizlik ve hakemlik hizmetleri; konularına ve 6/1/1982 tarihli ve 17566 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişilik, Ekspertizlik, Hakemlik ve Teknik Müşavirlik Yönetmeliği ve 5/5/2005 tarihli ve 25806 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bilirkişi Yönetmeliğine göre Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası tarafından görevlendirilen mühendislerin,

yetki ve sorumluluğunda yapılır."

MADDE 3  Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "SMMH" ibaresi "Serbest mühendislik ve/veya müşavirlik hizmetleri" şeklinde, "yılda 2" ibaresi "yılda 1" şeklinde, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan "tarihleri 1 Ocak ve 1 Temmuzdur" ibaresi "tarihi 1 Temmuzdur" şeklinde ve aynı maddede yer alan "SMM`lere" ibaresi "serbest mühendis ve/veya müşavirlere" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4  Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (a) bendinin (3) numaralı alt bendi ile (b) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"3) Yapı yaklaşık maliyet (YYM):

Tesisat mühendisliği hizmetleri ücretlerinin hesabına temel olan ön kabuldür. Yapı alanının birim maliyetle çarpımı sonucu bulunan değerdir. Yapı yaklaşık maliyetinin hesabı için yapı mekanik tesisat sınıfları ve kapsadığı tesisat mühendisliği hizmetleri şunlardır.

aa) Ahır, kümes, samanlık gibi basit tarım yapıları; transformatör binaları; açık spor salonları; 1000 m2`ye kadar depolar ve silolar; brüt kapalı alanı 500 m2`yi geçmeyen veya idari binası ayrıca değerlendirilmek kaydıyla 500 m2`den büyük olmakla beraber sadece temiz su ve yağmur tesisatı olan basit fabrika ve imalat binaları; 2 katlı ve 200 m2`yi geçmeyen basit konut yapıları; brüt alanı 500 m2`yi geçmeyen basit büro, işhanı ve idare binaları ve benzeri nitelikte olan diğer yapılar birinci sınıf yapı olarak kabul edilir. Bu sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücretin sıhhi tesisat, foseptik ve ısı yalıtım projesi gibi tesisat çeşitlerinden bir kaçını veya hepsini kapsadığı varsayılır.

bb) Konut binaları, büro işhanı ve idare binaları, düşük tehlikeli yangın sınıfına giren fabrika ve imalat binaları, akaryakıt istasyonu ve yıkama yağlama binaları, lokantalar, pazar ve fuar yerleri, küçük sanayi siteleri, köy okulları ve benzeri nitelikte olan diğer yapılar ikinci sınıf yapı olarak kabul edilir. Bu sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücretin birinci sınıfta belirtilenlerin yanında güneş enerjisiyle sıcak su elde edilmesi, hidrofor tesisatı, basınçlı hava tesisatı, yangın tesisatı, arıtma tesisatı gibi tesisatlardan birkaçını veya hepsini kapsadığı varsayılır.

cc) Üçüncü sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücretin ikinci sınıfta belirtilenlerin yanında radyatörlü kalorifer, kat kaloriferi, basit havalandırma (egzoz), kısmi buhar tesisatı, sanayi tipi mutfak ve çamaşırhane tesisatı gibi çeşitlerinden bir kaçını veya hepsini kapsadığı varsayılır. Üçüncü sınıfa giren yapılar aşağıda belirtilmiştir.

aaa) A grubu: Kat kaloriferli normal konut binaları; 500 m2`ye kadar olan büro, işhanı ve idare binaları; 1000 m2`ye kadar olan ve orta tehlikeli yangın sınıfına giren atölye ve imalat binaları; 500 m2`ye kadar olan basit spor tesisleri; küçük sanayi siteleri; 1000 m2`ye kadar olan ilköğretim ve ortaöğretim binaları; sağlık ocakları; brüt alanı 500 m2`yi geçmeyen karakol, meteoroloji istasyonu gibi küçük idare binaları; dispanserler ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

bbb) B grubu: Merkezi kaloriferli normal konut binaları; 500 m2`den büyük büro, işhanı ve idare binaları; 1000 m2`den büyük ve yüksek tehlikeli yangın sınıfına giren fabrika, atölye ve imalat binaları; 500 m2`den büyük spor tesisleri; 1000 m2`den büyük ilköğretim ve ortaöğretim binaları; 3 yıldıza kadar oteller ve moteller; yurtlar ve misafirhaneler, yatılı okullar, küçük kitaplık ve benzeri kültür tesisleri, askerlik ve emniyet binaları, dükkanlar, mağazalar, lokantalar, akaryakıt ve otogaz istasyonları, yıkama ve yağlama binaları, fuar yerleri, sanayi siteleri, özel amaçlı depolar, yeraltı ve yerüstü kapalı otoparklar, tüneller ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

çç) Dördüncü sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücrete üçüncü sınıfta belirtilenlerin yanında havalandırma, kat kaloriferli veya merkezi sistemli yapılarda döşemeden ısıtma, kızgın su, buhar tesisatı, hijyenik klima ve hacminin %50`sine kadar klima gibi tesisat çeşitlerinin birkaçını veya hepsini kapsadığı varsayılır. Dördüncü sınıfa giren yapılar aşağıda belirtilmiştir.

aaa) A grubu: Huzurevleri, kreş ve gündüz bakımevleri, hayvan üretme ve besleme evleri, il ve ilçe hükümet konakları, kaymakam evleri, hamam ve banyolar, açık yüzme havuzları, özelliği olan büyük okul yapıları, stadyumlar, özel amaçlı yapılar, otobüs terminalleri, demiryolu istasyonları, akaryakıt ve lpg dolum tesisleri vebenzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

bbb) B grubu: Yüksek nitelikli ısı merkezleri, kapalı spor tesisleri, kapalı yüzme havuzları, yüksek öğrenim yurtları, üniversiteler ve yüksek okullar, büyük mağazalar ve süpermarketler, banka, borsa ve sigorta binaları, büyük postaneler, kütüphaneler ve kültür yapıları, tiyatro ve sinema binaları, kaplıca ve şifa evleri, fabrika ve sanayi tesisleri, restoranlar, terminaller ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

ccc) C grubu: 3 yıldızlı otel ve moteller, büyük kütüphane ve kültür yapıları, radyo ve televizyon binaları, orduevleri, eski eser restorasyonları, büyük adliye binaları, laboratuvarlar, mezbahalar ve soğuk depolar, yeraltı geçitleri, raylı sistemlerin yeraltı istasyonları, tıp merkezleri, ayakta tedavi merkezleri, küçük sağlık tesisleri, bir veya birden fazla tesisat katı olan ve son kat tavan kotu 30.80 m`yi geçen yüksek yapılarve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

dd) Beşinci sınıfa giren yapılarda tespit edilen asgari ücreti dördüncü sınıfta belirtilenlerin yanında sauna, yüzme havuzu, hijyenik klima, medikal gaz tesisatı ve benzeri nitelikte konfor sağlayıcı diğer tesisatlardan birkaçını veya hepsini kapsadığı varsayılır.

aaa) A grubu: 4 yıldızlı otel, motel ve tatil köyleri, özellikli sanayi tesisleri, büyükelçilik yapıları, vali evleri, üst düzey yönetici evleri, eski eser restorasyonları ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

bbb) B grubu: Kongre merkezleri, komple sahne tesisi olan tiyatro ve opera binaları ile konser salonları, yüksek basınçlıözel ısıtma şebekesi ve bir veya birkaç ısı santralı bulunan büyük kampüsler veya siteler gibi komplekslerin bölgesel ısıtma tesisleri, bilgi işlem merkezleri, soğuk hava depoları ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

ccc) C grubu: 5 yıldızlı lüks oteller, tatil köyleri, orduevleri, radyo ve televizyon binaları, lüks lokantalar, et entegre tesisleri, buz üretme tesisi ve şok tesisi ilaveli soğuk hava depoları, olimpik ve yüksek nitelikte kapalı yüzme havuzları ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar.

ççç) D grubu: Çok çeşitli tesisatı olan anıt ve eski eser restorasyonları, ilaç fabrikaları ve hijyenik üretim tesisleri, hastahaneler, hava limanları ve benzeri nitelikte yer alan diğer yapılar."

"b) Tadilat projeleri

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası tarafından mesleki denetimi gerçekleştirilmiş mevcut tesisat projesi olduğu kanıtlanmak kaydıyla, yapıda 2/11/1985 tarih ve 18916 sayılı mükerrer Resmî Gazete`de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre esaslı tadilat yapılması durumunda proje bedelinin tamamı tadilat bedeli olarak kabul edilir. Kısmi tadilat olması durumunda, tadilat bedeli proje bedelinin %50`sinden fazla olmamak kaydıyla tadilat miktarına bağlı olmak üzere serbest mühendis tarafından belirlenir."

"g) Aynı projenin birden fazla yapıda uygulanması

Vaziyet planı bütünlüğü içerisinde yer alan, aynı yapı sahibine ait, aynı proje müellifi tarafından yapılan ve aynı anda mesleki denetimi gerçekleşen projeler için geçerli olmak üzere aynı projenin birden fazla yapıda uygulanmasında;

1) Proje Asgari Ücreti:

aa) İlk uygulama için %100,

bb) İkinci uygulama için %50,

cc) Üçüncü uygulama için %25,

çç) Dördüncü ve sonraki uygulamalar için %15`dir.

2) Teknik uygulama sorumluluğu hizmetinde ilk uygulamada saptanan asgari ücret sonraki uygulamada da aynen alınır."

MADDE 5  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6  Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.