ENDÜSTRİYEL RAFLARIN PERİYODİK KONTROLÜ
ENDÜSTRİYEL RAFLARIN PERİYODİK KONTROLÜ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Resmi Gazetede yayınladığı 18 Şubat 2022 tarih ve 31754 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Endüstriyel Rafların Periyodik Kontrolünün TS EN 15635 standardı kapsamında yılda en az bir defa yaptırılması zorunlu hale gelmiştir.
Makina Mühendisleri Odası, Anayasanın 135. Maddesinde tanımlanan 7303 sayılı yasa ile kurulmuş Kamu Kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Makina Mühendisleri Odası, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından "A" Tipi Muayene Kuruluşu olarak akredite edilmiştir. Odamız yönetmeliklerinden aldığı yetki ve geçmişten bugüne kadar biriktirdiği bilgi ve birikimi ile ülke sanayisine yönelik teknik hizmetler üretmektedir. Birçok iş ekipmanında olduğu gibi Endüstriyel Rafların Periyodik Kontrolünü de alanında uzman ve vasıflandırılmış makina mühendisleri ve 18 şubesi ile tüm Türkiye genelinde sağlayabilmektedir.
Endüstriyel rafların periyodik kontrolünün önemi;
Endüstriyel raf sistemleri, işletmelere azami istifleme ve depolama alanı oluşturmak ve depoların maksimum hacimde kullanılmasını sağlamak amacı ile kurulan konstrüksiyonlardır. Zaman ve kullanıma bağlı yorulma, raf konfigürasyonundaki değişiklikler ve çarpma kaynaklı hasarlar raf taşıma kapasitesinin düşmesine ve kaza ihtimalinin artmasına sebep olur.
Endüstriyel rafların periyodik kontrollerinin gerçekleştirilmesi, uygunsuzlukların önceden tespit edilmesini ve öngörülemeyen raf kazalarının yaratabileceği can ve mal kayıplarının önlenebilmesini sağlamaktadır.
TS EN 15635 standardına göre firma içi kontrollerinin haftalık veya risk analiziyle belirlenecek periyodlarda eğitimli bir personel (PRSES) tarafından yapılması gerekmektedir.
Endüstriyel raf kazalarının oluşma nedenleri;
- Endüstriyel rafların standartlara uygun olarak kurulmamaları,
- Endüstriyel raf elemanlarında (ayak, travers, emniyet pimi gibi) oluşan deformasyonlar,
- Endüstriyel raflara maksimum taşıma kapasitesi üzerinde yüklemelerin yapılması,
- Yüklerin raf üzerine uygun pozisyonda istiflenmemesi,
- İstifleme elemanları ve rafların güvenliğinden sorumlu eğitimli bir personel olmaması,
- Bakım ve periyodik kontrollerin uygun şekilde ve periyodda yapılmaması
- İstifleme makinalarının çarpması şeklinde gerçekleşebilmektedir
TS EN 15635 standardına göre endüstriyel rafların periyodik kontrollerinde;
- İşletme İhtiyaçları
- Kullanıcıyla İlgili Önemli Veriler
- Montaj ve Kurulum
- Raf Konfigürasyonundaki Değişiklikler
- Raf Kullanımı
- Raf Güvenliği ve Hasar Değerlendirmesi
Güvenlik Değerlendirmesi Gerektiren Değişiklikler kontrol edilmektedir.
Kontrol sonrasında uygunsuzluklar, TS EN 15635 standardının belirlediği Kırmızı, Turuncu ve Yeşil Risk sınıflarına göre sınıflandırılarak tehlike oluşturan bölümlerde gerekli önlemlerin alınması amacıyla detaylı bir şekilde raporlandırılmaktadır.
Konu ile ilgili yönetmelik değişikliğine ilişkin resmi gazeteye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/02/20220218-1.htm