TMMOB DİYARBAKIR İKK BİLEŞENLERİ VE DİYARBAKIR KESK BİLEŞENLERİ ERMENEK’TE YAŞANAN MADEN FACİASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

İŞ CİNAYETLERİNE SON VERİN

12 Yıllık AKP iktidarı sosyal devlet anlayışından vazgeçerek sermayeden yana politikalar çerçevesinde yerüstü ve yeraltı tüm alanlarda özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları ile işçi ve emekçilerin ölümüne neden olmaktadır. Daha SOMA nın acısını yüreğimizde taşıyor iken; 28 Ekim 2014 tarihinde saat 12:15 sıralarında Ermenek te yaşanan ve 18 işçinin sular altında kalması ve 3 gündür halen bu işçilere ulaşılamamış olması durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında meydana gelen iş kazaları ve maden faciaları sonucu çok sayıda işçinin ölümünü tesadüf olarak görmüyoruz.

 Maden mühendisleri odasından uzman bir ekip incelmelerini tamamlayıp basın ve kamu oyu ile paylaştı. yine KESK heyeti incelemelerde bulunmak sınıf kardeşliği duyguları ile acıları paylaşmak adına dün Ermenek`teydi.

Yapılan incelemeler sonucunda;
Ocakta özel sektör tarafından rodövans yöntemi ile üretim yapıldığı, çalışanların çevre köylerden sendikasız ve düşük ücretle çalıştırıldıklarını, aynı sahada üç ayrı firmanın çalışma yaptığı, kazanın daha önce mücavir alanında üretim yapıldığı ve bu alanda biriken 10.000 metre küp suyun ocak içerisine deşarj olması sonucu kazanın meydana geldiği tespit edilmiştir.
Bu tespitler ışığında;
Havza madenciliği yapılmadığı için ocaklarda yapılan üretimle mücavir alanlarda daha önce yapılan imalatların birbirini nasıl etkileyeceğini bilmeden planlama ve üretim yapıldığı görülmüştür.

Madencilik ile ilgili tüm bilgiler enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı maden işleri genel müdürlüğünde toplanmakta ve gerekli izinler MİGEM tarafından verilmektedir. Havza madenciliği göz önünde bulundurulmadığı için planlama ve işletmede sıkıntılar yaşanmakta su ve gaz sızıntılarının oluşmasına neden olmaktadır. Dolayısı ile parçalı üretim mantığı ile yürütülen rodüvans ve taşeronlaşma uygulamaları sonucu oluşan kazaların sorumlusu MİGEM dir.

İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin kararlar tek başına Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı tarafından alınmaktadır. Bu kararların alınmasında Üniversiteler, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki TTB,TMMOB un görüşlerine başvurmamakta iletilen görüşleri de dikkate almamaktadır. Bu nedenle bir sorumlu da ÇSGB dir.
Ülkemizde meydana gelen ve yılda yaklaşık 1500 emekçinin can kaybına neden olan iş kazalarına neden olan AKP nin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıdır. AKP Hükümeti bir an önce bu politikalarından vazgeçerek;

Maden alanını kamusallaştırması, rodövans yöntemi çalışmaya ve taşeronlaşmaya son vermelidir.
Maden ocaklarının kamu yararına mühendislik bilim ve tekniğine uygun ölçek ekonomisine ve havza madenciliğine uygun planlanmalı ve işletilmelidir.
Çalışanların eğitimlerinin yapılması, ucuz işgücü anlayışında vazgeçilmesi, çalışanların sendikalarda örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.
İSG konusunda karar süreçlerinde üniversiteler, sendikalar, TTB, TMMOB gibi meslek odalarının görüşleri alınmalı karar alma mekanizmalarına dahil edilmelidir.
Sonuç olarak;19. yüzyıl koşulları ile işletilen kuralsız güvencesiz işletilen madenlerin biran önce kapatılması gerekmektedir. Özel sektör eliyle işletilen maden işletmelerinin bir an önce çağımızın koşulları gereği teknik ve güvenli hale dönüştürülerek resmi kurumlar tarafından işletilmesi için kamusallaştırılması gereklidir. Ermenek te maden de bulunan 18 işçiye en kısa süre de ulaşılarak çıkarılmasını temenni ediyor ailelerine sabır dillerken sorumlulardan ve ihmali bulunanlardan hesabının sorulmasını talep ediyoruz.

DİYARBAKIR TMMOB BİLEŞENLERİ

DİYARBAKIR KESK BİLEŞENLERİ