İÇERİSİNDE ŞUBEMİZİN DE BULUNDUĞU TMMOB DİYARBAKIR İKK BİLEŞENLERİ VE STK’LAR DİCLE VADİSİNDEKİ TARIM ALANLARININ YAPILAŞMAYA AÇILMASINA KARŞI ORTAK BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDULAR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

BASINA VE KAMUOYUNA

24.11.2014 Tarihsel derinliği, zengin kültürel birikimiyle binlerce yıldır kurulduğu yerde kesintisiz yaşam süren Diyarbakır, aralıksız yaşamını kadim Dicle’ye ve vadisinde süre gelen tarımsal üretime borçludur. Binlerce yılın birikimini, kentin sahip olduğu kültürel değerlerden izlemek mümkündür. Dicle Vadisinin tarım işlevinin binlerce yıldır sürdüğünü Asur yazılı kaynaklarında, Diyarbakır Ulu camiindeki Selçuklu kitabesinde ve Osmanlı kaynaklarında görmek mümkündür.

Kentin yaşam alanı, Dicle Vadisinin ise tarım alanı işlevleri binlerce yıldır değişmemiştir. UNESCO`ya dayanak oluşturan özgünlük, bütünlük ve otantiklik gibi temel koruma kriterleri, Dicle Vadisinde lokal müdahalelere rağmen bu güne kadar varlığını sürdürmüştür. Bu nedenledir ki Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı" Şubat 2014 tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası`na resmen aday olmuştur. Bu kapsamda kentin tüm bileşenlerinin katılım ve katkılarıyla hazırlanan Alan Yönetim Planı, Ağustos 2014 tarihinde UNESCO`ya sunulmuş, bu planla da yerel yönetimler ve merkezi hükümet olarak UNESCO`ya alanın nasıl korunacağı konusunda taahhütte bulunulmuş olmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Nehri üzerinde yer alan Sur ve Yenişehir ilçeleri sınırları içerisinde ve aynı zamanda Yönetim Alanın önemli bir bölümünü yapı rezerv alanı ilan etmiş ve 7.517.732.11 metrekare yüzölçümlü bu alanı tarım arazisi niteliğinden çıkarmak için başvuru yapmış ve İl Toprak Koruma Kurulu da 14.11.2014 tarih 71/4 nolu karar ile bahsi geçen alanın tarım dışına çıkarma kararını almıştır.

Bu karar, yeni düzenlemelerin yapılmasına, yeni yapılaşmalara yol açacak, alanın otantikliği, özgünlüğü, bütünlüğü, binlerce yılda oluşan ekosistemini bozacaktır. Dolayısıyla kentimiz ve ülke açısından son derece önemli ve prestiji yüksek olan UNESCO sürecini riske atacaktır.

Binlerce yıldır koruna gelmiş Dicle Vadisi, kente anlam katmış, kimlik kazandırmış, yaşam kaynağı olmuştur. Tüm bu vasıflarının Alan Yönetim Planı ile korunarak geleceğe taşınması hedeflenmiştir. Ancak bu kararla kentin yaşam kaynağı ranta kurban edilmek istenmektedir.

Toprak Koruma Kurulunun görevi; 19 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu‘nun 2. ve 4. Maddelerinde, ``Tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımlarının önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması gerekmektedir`` şeklinde belirlenmiştir.

Yine aynı kanunun 6. maddesinin a) fıkrası da kurulun görevlerini belirlerken; arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturmak yönünde belirlenmiş iken, aldığı kararla görevinin dışına çıkarak tahribatın önünü açmaktadır. Ayrıca, Alan Yönetim Planını, Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu olarak onaylayan kurumlar, aynı zamanda Toprak Koruma Kurulunda da korumaya aykırılık oluşturan kararın altına da imza atmışlardır. Bu durum da sorgulanması gereken bir husustur.

İl Toprak Koruma Kurulu bu kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına onaylanması için göndermiştir. Bakanlık " Tarım Arazileri Atalarımızın Mirası Değil, Torunlarımızın Emaneti Olduğunu Unutmayalım." Spotlarıyla kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalışırken "Diyarbakır Medeniyetlerin Beşiğidir" sözünü dilinden düşürmeyen Diyarbakır Milletvekili ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın M. Mehdi EKER`i bu konuda duyarlı olmaya, yasaya aykırı bu kararı onaylamamaya, dünya kenti Diyarbakır`ın Tarihine ve Toprağına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili tüm kurumları, Alan yönetim planında belirlendiği şekliyle Dicle Vadisinin bütünlüklü korunması yönündeki çalışmaları hayata geçirmelerini ve mevcuttaki aykırı, yanlış uygulamaların giderilmesi için yerel yönetimleri duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Biz aşağıda imzası bulunan STK`lar olarak yanlış olan bu kararın bir an önce geri çekilmesi ve Miras alanımızın UNESCO Dünya miras listesine alınma sürecini olumsuz etkileyecek her türlü düzenlemelere karşı çıkacağımızı, daha önce Hevsel direnişinde olduğu gibi bu karara karşı da Diyarbakır kamuoyu olarak direncimizi göstereceğimizi belirtir, kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.