TÜRKİYE'NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ 2024 ODA RAPORU YAYIMLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

13 Temmuz 2024

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Enerji Görünümü 2024 Oda Raporu” açıklandı. 

Enerji konusu, meslek uzmanlık alanlarımız ve kamusal sorumluluklarımızdan hareketle, geçmişten bu yana neoliberal serbestleştirme-özelleştirme politikaları ile kamu yararının, kamusal üretim ve hizmetlerin tasfiyesine karşı mücadelemizin önemli bir alanıdır. Odamız, 1980’lerde başlayıp AKP iktidarıyla doruğuna ulaşan neoliberal dönüşüm sürecini yayımladığı raporlar, kongreler, sempozyumlar, paneller, söyleşiler ve güncel açıklamalarla teşhir etmiş, daima ülke, kamu, halk yararını temel almıştır.

Odamızın Enerji Çalışma Grubu tarafından bu kapsamda hazırlanan enerji konulu birçok raporun ardından ilki 2010 yılında yayımlanıp düzenli olarak iki yılda bir yenilenen, ciddi ve güvenilir başvuru kaynağı olarak gösterilen Türkiye’nin Enerji Görünümü Raporunun 2024 güncellemesi, Enerji Çalışma Grubumuzun Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Orhan Aytaç, Şayende Yılmaz arkadaşlarımızın editörlüğünde Elektrik, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden Mühendisleri Odalarının üyeleri, ODTÜ Mezunları Derneği Enerji Komisyonu üyeleri, akademisyenler, iktisatçı, matematikçi, istatistikçi gibi çeşitli meslek gruplarından uzman dostlarımızın katkılarıyla hazırlanmıştır. Rapor, 8 bölümde 17 yazarın ve bazı yazarların birden fazla konudaki makaleleriyle 21 metni kapsamaktadır.

Aylar süren titiz çalışmalarla hazırlanan rapor, dünyada ve Türkiye’de birincil enerji arzı, enerji fiyatları ve enerji yoksulluğu, elektrik, fosil yakıtlar (doğalgaz, petrol, kömür), nükleer enerji, yenilenebilir enerji kaynakları (hidroelektrik, rüzgâr, deniz üstü rüzgâr, güneş, jeotermal, biyoenerji), iklim sorunları bölümleri, bölüm içi makaleler ve sonuç ve öneriler bölümünü kapsıyor.

Raporda bu ve bağlantılı konular ayrıntılı olarak inceleniyor, tespit edilen sorunlar ve yanlışlardan hareketle gereksinimi duyulan program, plan, politika ve uygulamalar, kamu girişimciliği, kamusal üretim, kamusal hizmet temeli ve kamu/toplum yararı olan her alanda planlama ve kurumsal yeniden yapılanma boyutlarıyla somut olarak ortaya konulmaktadır. Raporumuz, iktidarın neoliberal ve rant eksenli sermaye birikimi politikalarının ülkemizi ve halkımızı sürüklediği dışa bağımlılık, yoksullaşma ve tüm idari-teknik-politik sorunların köklü bir şekilde aşılması için yenilenebilir kaynaklara dayalı, kamucu/toplumcu, planlamacı, katılımcı başka bir dönüşüme ve demokratik enerji programına duyulan ivedi gereksinime vurgu yapmaktadır.

Kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşu olarak, meslek alanlarımız ve toplumsal duyarlılıklarımızdan hareketle bu önemli raporu memnuniyetle kamuoyuna sunuyor, ülkemiz ve halkımızın yaşamsal sorunlarının çözümüne ışık tutacağına, inanıyoruz.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı