BOŞUNA OKUMADIK, BOŞUNA MÜHENDİS OLMADIK!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Eylül 2024

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, TMMOB Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

 

Boşuna Okumadık, Boşuna Mühendis Olmadık!

Ülkemizi, Halkımızı, Meslek Onurunu Sahiplenme Mücadelemiz Sürecek

TMMOB’nin çağrısıyla mühendisler, mimarlar, şehir plancılarının 19 Eylül 1979 tarihinde yaptıkları bir günlük iş bırakma eylemini TMMOB Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak anıyor ve sorunlarımızı dile getiriyoruz. 19 Eylül eyleminin 45. yıldönümünde, o eylem ve 1973-1980 döneminde TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı olan Teoman Öztürk ve arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

1979 eyleminden bugünlere ülkemizin, halkımızın, bizlerin sorunları daha da boyutlanmıştır.

Cumhuriyetin ilk ve gelişme dönemlerinde ülkemizin inşası, imarı, kalkınması, sanayileşmesi ve tarımda kendi kendine yetmeye ulaşması sürecinde mühendis, mimar, plancılar saygın bir yer edinmişti. Ancak Cumhuriyet kazanımlarının ve kamu yararının tasfiye edildiği piyasacı dönüşüm süreci, ülkemizi ve halkımızı yoksullaştırdığı gibi mühendislik-mimarlık eğitimi ve uygulamalarını da olumsuz biçimde etkilemiştir. Geçmişin gözde meslekleri olan mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı sömürü-rant ve iktidar politikalarıyla itibarsızlaştırılmakta, bilimsel teknik mesleki gereklilikler yok sayılmaktadır. TMMOB bünyesindeki Odalarımızın kamusal mesleki denetim yetkileri bu kapsamda budanmıştır. Bu durum doğal afetlerden iş cinayetlerine dek tüm toplumsal yaşamda vahim sonuçlara yol açmaktadır.

İşsizliğin yaygınlığı meslektaşlarımızı düşük ücretler ile veya meslek dışı işlerde çalışmaya zorlamaktadır. Birçok meslektaşımız yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Meslektaş adaylarımız da zor koşullarda, işsizlik, geleceksizlik kaygısıyla öğrenim görmektedir.

Ülkemizi zayıflatan beyin göçünü “yurtdışına mühendislik ihracı” olarak övgüyle sunan, bir yandan da “gidiyorlarsa gitsinler” diyebilen bir iktidara karşı mesleklerimizin toplumsal yararını ve meslek onurunu koruma mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz. Boşuna okumadık, boşuna mühendis olmadık.

Ülkemizin, halkımızın, bizlerin sorunları iç içedir, birbirleriyle bağlantılıdır. Bu nedenle geleceği ellerimize almak için tüm meslektaşlarımızı ve halkımızı birbirimizin sesine ses, gücüne güç katmaya, güçlerimizi birleştirmeye; planlama, toplumsal kalkınma, hakça paylaşma, kamusal yarar, kamusal hizmet, kamusal denetim, tam istihdam, güvenceli çalışma ve insanca yaşam mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.

Yunus Yener

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı