8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

08 Mart 2008

Günümüzde teknolojik ilerleme izlenemez bir hızla sürerken; kadın haklarında beklenenin aksine istenen gelişmeler sağlanamamaktadır. Ülke nüfusunun yarısından çoğu bayan olduğu halde, bunun yönetimler düzeyinde gerek parlamentoya, gerekse kamu ve özel sektördeki işletmelere yansıması yetersizdir.

Günümüzde teknolojik ilerleme izlenemez bir hızla sürerken; kadın haklarında beklenenin aksine istenen gelişmeler sağlanamamaktadır. Ülke nüfusunun yarısından çoğu bayan olduğu halde, bunun yönetimler düzeyinde gerek parlamentoya, gerekse kamu ve özel sektördeki işletmelere yansıması yetersizdir. Aynı olay çeşitli örgütlenmeler için de söz konusudur.

Kadın nüfusuna karşı ülkemizin ciddi düzeyde sorumluluğu vardır. Okula gönderilmeyen kızlarımız, evde oturan kızlarımız Türkiye için hala büyük bir sorundur.

Kadınlarımız ve kızlarımız önemli sorunlar altında ezilmektedir. Tartışılan şey ise başı türbanlı olsun mu? Ve nasıl bağlansın? dan öteye değildir.

Oysa bayanlar çağdaş uygarlığın nimetlerinden mutlaka faydalanmalıdırlar. Örneğin okula gidebilmeleri, meslek sahibi olmaları, iş bulmaları, çalışabilmeleri sağlanmalıdır.

Bu arada çalışan emekçi kadınlarımız ve kızlarımızın sorunları da giderek ağırlaşmıştır.

En başta ücretler düşüktür. Bazı iş kollarında iş sağlığı ve iş güvenliği açısından riskler söz konusudur. Meslek hastalıkları, baskı altında çalışan kadınlar önemli sorunlar yaşamaktadırlar.

Bazı işyerlerinde kreş açılmayarak, doğum yapan kadınların çalışma olanağı ellerinden alınmaktadır. Yine aşırı mesai yaptırılan kadınlar, evde çocuğu ile ilgilenemez, annelik yapamaz durumdadır. Oysa çocuklarımızın bakımı, eğitimi, ailelerin korunmasında annenin payı büyüktür.

Bu ülkenin en büyük gücü insan varlığıdır. Sağlıklı ve bilgili, meslek sahibi bir toplum yaratmanın yolu annelere, kadınlara, kızlara yönelik olanakların arttırılmasından geçer. Bu kapsamda Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlarken; aynı zamanda bu ülkenin bayan yurttaşlarına saygılarımızı ve şükran hislerimizi iletiyor, ancak çağdaş, demokratik ve laik bir Türkiye‘de onların haklarının gelişebileceğini bir kez daha  belirtmek istiyoruz. 07.03.2008

TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
BURSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU