"TÜRKİYE VE SURİYE`DEKİ GELİŞMELER" KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Aralık 2012

Şubemiz Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Komisyonu tarafından düzenlenen, ?Türkiye ve Suriye`deki Gelişmeler" adlı söyleşi, 12 Aralık 2012 tarihinde, MMO Sezai Gürü Toplantı Salonu?nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes tarafından yapılan etkinliğin sunumu, Prof.Dr. Haluk Gerger tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Haluk Gerger`in konuşmacı olarak katıldığı söyleşide, Suriye ve Ortadoğu`daki gelişmeler üzerine önemli çalışmalara imza atan Gerger öncelikle;  Türkiye ve Suriye`nin Ortadoğu da konumlanışının tarihsel süreçleri, bu konumlanışta belirleyici olan unsurları anlattı.  Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti`nin yüzünü hep batıya ve batılılaşmaya çevirdiğini, batının ise her zaman Türkiye`yi Ortadoğulu bir müttefik olarak görmek istediğini söyledi. Türkiye`nin NATO`ya üyelik sürecinin önemli bir viraj olduğunu anlatan Gerger; Ortadoğulu olan ama NATO ve Amerika`nın bölgedeki çıkarlarına hizmet eden bir ülke olması şartıyla Türkiye`nin NATO`ya alındığını ve şimdi atfedilen taşeron ülke söyleminin,  o dönemde gönüllü olarak kabul edilmiş ve bugünkü iktidarlar tarafından da büyük bir hevesle sürdürülen bir gerçek olduğunun altını çizdi.

Suriye`de 1950`li yıllarda da bugünkü gelişmelerin aynısının yaşandığını hatırlatan Gerger, "Türkiye Cumhuriyeti her hükümet döneminde;  NATO ve ABD çıkarları doğrultusunda alan açmak için, Ortadoğu`da her zaman işgalci bir yaklaşım sergilemiştir. 1957`de iktidarda olan hükümet, tıpkı bugün olduğu gibi Suriye`ye deki karışıklıkları ve iç savaşı körüklemiş,  savaş çığırtkanlığı yapmış, emperyalist işgal için zemin hazırlamaya uğraşmıştır. Ama o dönemde başarılı olunamamıştır. Emperyalizm Türkiye`yi bu tür girişimlere her zaman itmiş, Türkiye`nin ayağını her seferinde Kürtler geri çekmiş ve bu gerçekleşememiştir" dedi. Şimdi de aynı süreçlerin yaşandığın anlatan Gerger,  Ortadoğu`da emperyalizmin tek çıkarının petrol olmadığını, artık sadece paranın belirleyici olmadığı işgal politikalarının da hayata geçirildiğinin altını çizdi.

Gerger`in sunumunun ardından, soru ve cevaplarla devam eden söyleşi sonunda,  MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ö. Varlık Özerciyes, Prof. Dr. Haluk Gerger`e katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi. Özerciyes konuşmasında; "MMO Ankara Şube olarak toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren konularda, uzun yıllardan beri Şubemizde çok çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Savaş,  şiddet ve sömürünün olmadığı, aydınlık bir gelecek için tüm kesimler üzerine düşeni yapmalıdır. Biz de bu bilinçle, benzer etkinliklere ilerleyen günlerde devam edeceğiz." dedi.