MMO ANKARA ŞUBE'DE KRİZ SÖYLEŞİLERİ BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Nisan 2015

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube tarafından düzenlenen Kriz Söyleşilerinin ilki, 2 Nisan 2015 Perşembe günü MMO Suat Sezai Gürü Toplantı Salonu`nda, sunumunu İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez'in yaptığı "Türkiye Ekonomisi ve Kriz Dinamikleri" adlı söyleşi ile başladı.

Açılış konuşmasını MMO Ankara Şube Başkan Vekil Ahmet Eniş?in yaptığı söyleşi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Sönmez söyleşiye 1980`den 2000`lere yaşanan krizlerin ekonomik ve siyasi sonuçları üzerine değerlendirmeler yaparak başladı. Geldiğimiz noktada ekonominin 3 yıldır büyümeyi durdurduğunu ve gerilediğini hatırlatan Sönmez özetle şöyle konuştu: "İktidara geldiğinde siyasi faturasını kendinden önceki hükümetin ödediği ve altın tepside toparlanmış bir ekonomiyle işe başlayan AKP hükümeti, icraatlarıyla söylenilenin aksine dışa bağımlılığımızı günden güne artırdı.  Dışarıdan borçlanarak büyüme görüntüsü veren iktidar ekonomide ciddi kırılganlıklar yarattı.

İhracatın büyümede hiç payı yok gibi. Hep iç tüketime dayalı büyüme söz konusu. Son yıllarda kredi kartları, otomobil ve ev kredileriyle harcama yapmaya teşvik edilen hane halkı ciddi borçlanmış durumda. Yani artık borçlu olan eskiden olduğu gibi kamu değil, hane halkı ve şirketler. Bu borçlar nasıl kapatılacak, herkesi düşündüren soru bu.

Hükümet aş ve iş arayanlara, sokağa çıkanlara hemen sopayı gösteriyor ve dindiriyor. Kendi korkuları büyük ve halkı sandığa korkuyla götürmek istiyorlar. Kendilerinden sonra her şeyin daha kötü olacağına halkı inandırmak istiyorlar ve kendilerini bütün olumsuzluklara rağmen sığınılacak bir liman gibi sunuyorlar. Hiçbir şeyden korkmadan tüm anayasal haklarımızı kullanarak direnmeliyiz. Arkalarında büyük suçları olan ve uykuları kaçanlara karşı direniş şarttır."

MMO Ankara Şube`de on beş günde bir yapılan söyleşi dizisinin ikincisi, 15 Nisan 2015 günü Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ile yapılacak olan "Ekonomide Kırılganlıklar" söyleşisi ile devam edecek.