MAKİNA, ENDÜSTRİ İŞLETME, UÇAK, HAVACILIK, UZAY MÜHENDİSİ ADAYLARI ANKARA?DA BULUŞTU.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Nisan 2013

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Öğrenci Üye Kurultayı 2013, 30 Mart 2013 tarihinde Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi?nde gerçekleştirildi.

Kurultaya 45 üniversiteden, MMO Öğrenci Üye Yönetmeliğine göre Odaya üye olan yaklaşık 17 bin öğrenci üyeyi temsilen 400 delege katıldı. Kurultayın açılışından önce, anti-emperyalist mücadelede yaşamını yitirenler ile Oda örgütlülüğü ve çalışmalarında yer alan kaybettiğimiz değerler için saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından, geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan MMO Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Aydın anısına "Öğrenci Üye Kısa Film Gösterimi" yapıldı. 

Kurultayın açılış konuşmaları, öğrenci üyeleri temsilen Gülden Cihangir ve MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar tarafından yapıldı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, etkinlikte bir konuşma yaparak, MMO Öğrenci Üye Kurultayı‘nı selamladı.

Kurultay; "Nasıl Bir Gelecek İstiyoruz?" ve "Mühendislik Kimliği ve Sorumlulukları" anatemalarının tartışıldığı iki ayrı oturum ile sona erdi.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar konuşmasında aşağıdaki konulara vurgu yaptı;

Neo liberal dönüşüm mühendisliği etkiledi

"Eğitim-öğretim, 1980 sonrasının neo liberal, piyasacı, gerici dönüşümünün doğrudan yansıdığı bir alandır. Özerk, demokratik, bilim ve teknik yuvaları olması gereken üniversitelerin "şirket" ve "müşteri odaklı" ticarethanelere dönüştürülmektedir. Kamu yükseköğretim kurumları kaynak bulmak için öz varlıklarını pazarlamaktadır. Özel üniversiteler yaygınlaşmaktadır. İhtiyaç fazlası ve düzeyi düşük üniversiteler açılmaktadır. Okullarda polis ve özel güvenlik birimlerinin egemenliği, baskılar ve gericilik eş zamanlı olarak yoğunlaşmaktadır.

Üniversite, mühendislik fakülteleri ve bölümlerinde gereksinim dışı artış var

Mühendislik bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan hızlı artışı, işsiz mühendis sayısını, daha da düşük ücretler ve güvencesiz çalışma ile meslek dışı alanlarda çalışmayı yaygınlaştırmaktadır. 2003–2013 arasında üniversite sayısı 78`den 169`a, Odamıza bağlı meslek disiplinleriyle ilgili bölümü bulunan üniversite sayısı 54`ten 106`ya, bölüm sayısı (burslu öğrenim ve ikinci öğretim veren bölümler de bağımsız değerlendirilmek şartıyla) 138`den 341`e çıkmıştır. İlgili mühendislik bölümlerinde öğrenim gören öğrenci sayısında da benzer artışlar söz konusudur. Ancak eğitime ayrılan ödenekler, öğretim görevlisi sayısı ve üniversite koşulları gibi göstergelerde eşdeğer bir artış yoktur. Eğitim-öğretimdeki teori-pratik uyuşmazlığı, öğretim elemanı eksikliği, laboratuvarların olmayışı, deneysel malzeme eksikliği, bilimsel bilginin geri plana atılması vb. bir dizi olgu, mühendislik öğretimini kemirmektedir

Bugünkü Türkiye koşulları; öğrenci gençliğe, üniversite özerkliğinin sağlandığı; eğitimin her kademede eşit ve parasız olduğu; öğretimin akademik, demokratik, bilimsel bir yaklaşımla yeniden düzenlendiği; öğretim üyeleri, öğrenciler ve üniversite çalışanlarının yönetim ve karar sürecine katıldığı "bir başka Türkiye ve üniversite" mücadelesinde önemli görevler yüklemektedir.

Odamızın karanlığa karşı aydınlığı, baskıcı ve otoriter yönetim anlayışlarına karşı demokrasi ve özgürlükleri, ırkçılık ve milliyetçiliğe karşı barış içinde bir arada yaşama kültürünü, tek değerin daha fazla kâr etmek olduğu piyasa toplumuna karşı eşitliği ve adaleti temel alan, demokrat, toplumcu yurtsever değerlerine sahip çıkacağınıza yürekten inanıyorum."