ALTERNATİF TOPLUMCU MÜHENDİSLİK DERSLERİ BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Ocak 2015

Alternatif Toplumcu Mühendislik Derslerinin ilki olan "Mühendislik Nedir?" konulu eğitim, 30 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Mühendislik bir uzmanlık alanı olarak eski olmakla birlikte, çağdaş anlamıyla sanayi devriminin, özellikle de büyük sanayinin tamamladığı kafa-kol emeğinin ayrışması sürecinin bir ürünüdür. Bir mühendis aldığı aldığı eğitim, deneyim ve uygulamalar ile matematik ve doğa bilimleri bilgisini, doğal güç ve kaynaklarını, insanlık yararına (sürdürülebilirlik ilkelerini dikkate alarak) ve mühendislik etiğini gözeterek kullanılması için yöntemler ile geliştirir. Mühendislik aynı zamanda bir sosyolojik olgudur.

Gelişen teknoloji ile birlikte, denetim, yönetim, insiyatif ve karar verme süreçleri olumsuz yönde etkilenerek denetim merkezleştirilmiş ve bunun sonucunda emek süreci niteliksizleştirilmiştir. Oysa iş süreçlerinden arındırılan bilgiyi temsil eden, onu devralan ve o bilgiyi yeniden iş süreçlerinin daha da rasyonalize edilmesi için kullanan kişi mühendisdir.

Toplumun eğitilmiş insan gücünün bir parçasını oluşturan mühendislerin, ekonomik gelişme yanında toplumsal ve kültürel gelişmede de önemli bir konumda olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir. Bugün Türkiye?deki mühendis ve mimarların içinde bulundukları ekonomik koşullar, çalışma yaşamındaki işlev ve sorumlulukları, sınıfsal konumları, günümüz kapitalist sistemine boyun eğerek, mesleki ve ideolojik oluşumlarına engel olmaktadır.

Oysa mühendislerden beklenecek olan kendi sınıfsal gerçekliklerini kavramaları, üretim ilişkileri içerisindeki ve toplumsal hayattaki rollerini de buna göre tanımlamalarıdır. Çünkü mühendisin bu değişim sürecinde etkin konuma gelmesi, sürecin içinde sürüklenen konumdan sıyrılması ancak bu kavrayışla mümkün olabilecektir.

Bu konudaki eğitim boşluğunu doldurmayı düşündüğümüz "Alternatif Mühendislik" eğitimleriyle Mühendislik fakültelerinde okuyan öğrenci üyelerimize ulaşarak, eğitimlerimize sene boyunca belirli periyodlarla devam edeceğiz. 

Eğitimlerimizin ilki olan "Mühendislik Nedir?" konulu eğitim 30 Aralık 2014 tarihinde MMO Suat Sezai Gürü Toplantı Salonu?nda gerçekleştirildi. 

TMMOB Yönetim Kurulu eski Başkanlarından Makina Yüksek Mühendisi Kaya Güvenç tarafından verilen eğitimde mühendisliğin tanımı ve tarih boyunca değişmesi, işlevleri, sorumlulukları, gelecekte mühendislik gibi konularda öğrenciler bilgilendirildi.

40 öğrenci üyemizin katıldığı eğitim sonunda Kaya Güvenç tarafından öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.

Bir sonraki söyleşi genel olarak bilim ve teknoloji ile Türkiye`de mühendisliğin gelişmesi konularını kapsayacak.