"12 EYLÜL VE SONRASI TMMOB" KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Eylül 2010

12 Eylül darbesinin 30. yılı nedeniyle Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde düzenlenen bir panelde, sürecin TMMOB'yi etkileri 12 Eylül 1980'den bugüne kadarki TMMOB başkanları tarafından değerlendirildi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 15 Eylül Çarşamba günü düzenlenen "12 Eylül ve Sonrası TMMOB" başlıklı panelde, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve 12 Eylül'den bugüne TMMOB Başkanlığı yapmış Yavuz Önen, Teoman Alptürk, Kaya Güvenç konuşmacı olarak yer aldılar. Yurtdışında bulunması nedeniyle panele katılamayan TMMOB Eski Başkanlarından Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise video kayıt sistemiyle salondakilere seslendi. Devrimci 78'liler Ankara Federasyonu Başkanı Hüseyin Esertürk'ün açış konuşmasıyla başlayan paneli, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ramazan Pektaş yönetti.

Askeri darbe sırasında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Yavuz Önen, döneme ilişkin anılarını anlatırken, 12 Eylül darbesinin can acıtan izlerini TMMOB'de de bıraktığını söyledi. Buna rağmen, TMMOB'nin yönünün hiç değişmediğini vurgulayan Önen, "Bütün arkadaşlar kendi koşulları içinde TMMOB'nin devrimci mücadelesini yürüttüler" dedi.

Panele, video kayıt sistemiyle katılan Bülent Tanık ise, 12 Eylül'ün yol açtığı yıkımı TMMOB'nin de, üyelerinin de kemiklerine kadar hissettiğini belirterek, "Ancak 12 Eylül, TMMOB'nin devrimci, toplumcu çizgisinin önüne geçememiştir" diye konuştu.

Teoman Alptürk de, TMMOB'nin ve odaların darbe döneminde kapatılma tehdidiyle karşıya karşıya kaldığını, kamuda çalışanların üyeliğinin zorunlu olmaktan çıkarıldığını anlattı. Alptürk, TMMOB'nin kendi disiplini ve devrimci yapısıyla bugünlere geldiğini kaydetti.

TMMOB'nin sınıfsal duruşu nedeniyle 12 Eylül'ün hedeflerinden biri haline geldiğini ifade Kaya Güvenç, "12 Eylül işçi sınıfına karşı bir harekettir ve işçi sınıfının bir parçası olan mühendis ve mimarlar da bundan payını almıştır" diye konuştu.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise 12 Eylül'ün Türkiye'de mühendislik-mimarlık hareketinin uzun soluklu çalışmasında bir kısa devre yarattığını ancak 70'li yıllardan gelen dik duruşun TMMOB'yi dik tuttuğunu söyledi. Soğancı, "TMMOB'nin 12 Eylül'le hesaplaşma sürecini 1998'te bitirdiğini düşünüyorum. 1998'te düzenlenen TMMOB Demokrasi Kurultayı, 12 Eylül'le hesaplaşma ve örgütün kendini yeniden ifade etmesidir, bir manifestodur." dedi.