TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE YÖNETİM KURULU’NUN YENİ YIL MESAJI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Ocak 2010

2010‘un sanayileşen, hakça bölüşen demokratik bir Türkiye yürüyüşümüzde bizleri özlemlerimize yaklaştıran bir mücadele yılı olması ve esenlik dilekleriyle yeni yılınızı kutluyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

Sayın Üyemiz,

Türkiye önemli gelişmelerle dolu 2009 yılını geride bırakarak yeni bir yıla girmektedir. Kriz, özellikle Adana‘da tavan yapan işsizlik ve işten çıkarmalar, özelleştirmeler, yoksulluğun artması ve zamlar, ücretlere yeterli artış yapılmaması ve 2010 mali yıl merkezi bütçesinin temel parametreleri, geçirdiğimiz yıl yaşadığımız olumsuz gelişmelerin yalnızca birkaçıdır.

Bu tablo ve ülkemiz iç politikasının taşıdığı çok yönlü gerilimlerin ürünü olan ekonomik, sosyal, siyasi göstergeler, 2010‘un da 2009 gibi zorlu bir yıl olacağını göstermektedir.

24 Ocak 1980 kararları ile uygulamaya sokulan yeni liberal programlar ile artan dışa bağımlılığın sanayiden enerji, tarım, su politikaları ve yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin talanına dek biriktirdiği olumsuzluklar yüzeye çıkmaya başlamıştır. Türkiye, yem, gübre, et balık, süt ve süt mamulleri, gıda, çay, çimento, kağıt, orman ürünleri, demir çelik, petrokimya, tütün, enerji, imalat, makina imalat, tekstil, bakır sanayilerinde kamu işletmeciliğinden yoksun kalmış durumdadır. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana yaratılmış olan bütün iktisadi kazanımların tasfiyesini içeren bu alanlardaki serbestleştirmeler, yapılan ve yapılacak olan zamların başlıca nedenidir.

Bugün hem Adana‘da hem ülke çapında, meslek alanlarımızı da içeren, meslektaşlarımızın da yüz yüze kaldığı işsizlik ve işten çıkarmalar acı gerçeğimizdir. TÜİK‘in resmi rakamlarıyla kentimizdeki her 5 kişiden birinin işsiz olduğunu ve Türkiye çapında işsizlikte 2. olduğumuzu öğrendik, gerçek işsizlik oranlarının beyan edilen resmi rakamların çok ötesinde olduğu da hepimizin yaşayarak bildiği bir gerçeklik.

Çalışma yaşamı ve toplumsal yaşamın gereken standartlardan uzak olması, bu gerçeklerle bütünlenmektedir. Tuzla Tersanelerindeki sürekli iş cinayetleri, Bursa‘da bir madende gerçekleşen grizu patlaması sonucu yaşanan ölümler, hastanelerdeki bebek ölümleri, baca gazı zehirlenmeleri, kazan patlamaları ve benzeri binlerce olgu, Oda olarak bizim meslek alanlarımızdan hareketle toplumsal yaşamın belirli standartlara kavuşturulması yönündeki çabalarımızın ne kadar yerinde olduğunu göstermektedir.

Değerli Meslektaşımız,

56. yaşına giren Odamız, örgütlülük seviyesi ve kurumsal alt yapısını güçlendirerek üyeleri ve ülke halkına hizmet sunan kamusal nitelikli bir meslek kuruluşu olarak önemli mesafeler kat etmiştir.

 Üye sayımız, Adana Şubemizde 3.150‘yi, genelde 75 bini aşmış bulunmaktadır. 18 Şube, 112 İl-İlçe Temsilciliği ve Mesleki Denetim Bürosu, 160‘a ulaşan LPG‘li araç kontrol noktası; akredite olmuş A Tipi Muayene Kuruluşu, Merkez Laboratuvarı,Personel Belgelendirme Kuruluşu, Asansör Kontrol Merkezi; 49 noktadaki Meslek İçi Eğitim Merkezleri; 554 çalışanı ve çok sayıda kurul, komisyon ve birim ile güçlü ve yaygın bir örgütlenme ağına sahip bulunuyoruz.  Odamızın düzenlediği kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri, meslek içi eğitim çalışmaları, teknik mevzuat, onaylanmış kuruluş ve akreditasyon çalışmaları, mesleki denetim, bilirkişilik–ekspertizlik, teknik ölçüm hizmetleri, uzmanlık alanlarımızla ilgili raporlar ve zengin yayın çalışmaları bu kapsamda çok yönlü bir şekilde yürütülmektedir.

Bütün bu çalışmalar yalnız ve yalnızca örgütlü üyelerimiz ve toplumsal sorumluklarımızdan aldığımız güç ile yürütülmektedir. Ülkemizi ve bütün sektörleri saran kriz koşullarına karşın, meslek alanlarımızın korunması ve genişletilmesi doğrultusundaki çalışmalarımız aksatılmaksızın sürdürülecektir.

 "Mühendislerin ve mesleğimizin sorunları ülkemizin ve halkımızın sorunlarından bağımsız değildir" şeklindeki temel ilkemiz, kriz koşullarında da korunarak rehberimiz olacaktır.

Odamız 2010 yılında da ranta dayalı ekonomik politikalara, ülke kaynaklarının talan edilmesine, savaş ve işgallere, etnik düşmanlıklara, sosyal devletin tasfiye edilmesine, meslek alanlarımızı da saran işsizliğe, gelir bölüşümündeki adaletsizliğe, meslek uygulama alanlarımızın daraltılması ve tüm anti-demokratik uygulamalara, karşı bu ülkenin aydınlık güçleriyle birlikte saf tutmaya devam edecektir.  
Biliyoruz ki bir başka dünya ve başka bir Türkiye mümkündür. Bu vesileyle, bütün bu çalışma, özlem ve gerekliliklerin daha da güçlenmesi ve yaygınlaşması, örgütlü üyelerimizin Oda çalışmalarına koyduğu katkıyı artırmasından geçmektedir.

2010‘un sanayileşen, hakça bölüşen demokratik bir Türkiye yürüyüşümüzde bizleri özlemlerimize yaklaştıran bir mücadele yılı olması ve esenlik dilekleriyle yeni yılınızı kutluyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Adana Şube Yönetim Kurulu