BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR YÖNETMELİĞİ'NİN BAZI MADDELERİNİN YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Ekim 2007

Büyükşehir Belediye Meclisi'nce MART 2006'da kabul edilen İmar Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması talebiyle TMMOB'ye bağlı mühendis odalarının Adana şubelerinin açmış olduğu davalar sonuçlanmaya başladı.

BASIN AÇIKLAMASI

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Mart 2006‘da kabul edilen İmar Yönetmeliği‘nin bazı maddelerinin kamu yararına ve hukuka aykırılığı nedeniyle açtığımız davanın çoğu maddesi YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı ile sonuçlandı. Böylelikle tartışmanın hukuki yanı noktalanmıştır.

3194 sayılı İmar Kanunu, belediye sınırları içinde kalan imar planlarının ilgili belediyelerce yapılacağı veya yaptırılacağı,belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceği, onaylanmış planlarda yapılacak değişikliklerin de bu usullere tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun bu amir hükmüne göre kentin fiziki yapısında değişiklik yapma hakkı Belediye Meclisine verilmektedir. Planlama ilkelerini, yasanın, Belediye Meclisine tanıdığı hak ve görevleri atlayarak yapılan yönetmelik hukuka çarpmıştır. Sonuçlanan davaların hemen hepsinde Belediye Meclisinin kanunla tanınan hak ve görevlerinin Belediye Başkanının talimatları ile çalışan Belediye bürokratlarına devrinin, ilgili yasaya aykırı olduğu, mahkeme tarafından da tespit edilmiştir.

Bu maddelerin yürürlükten kaldırılması sonucu imar düzenlemelerinde doğal bir boşluk oluşmuştur. Bu boşluktan dolayımağdur olan vatandaşlarımıza karşı bu yasadışı işlemin sorumluları, pişkinlikle davayı açan İnşaat Mühendisleri Odasını hedef göstermektedirler.

Kamuoyunca da bilindiği gibi; konunun bu noktaya geleceği, bu maddelerin hukuka aykırı olduğu, sonuçlarından bütünüyle bu yasaya aykırı yönetmeliği çıkartanların sorumlu olacağı çeşitli vesilelerle dava açmadan önce tarafımızdan belirtilmişti.

Ayrıca, uzun süredir çeşitli toleranslarla imara ve hukuka aykırı yapılan bir çok binanın sorunlarına çözüm üretmek üzere, bir anlamda siparişle hazırlanan ve bizce dolaylı imar affı niteliği taşıyan bu yönetmelik değişikliğinin şu anki hukuksal sonucu, hatalı inşaatlara uygun yönetmelik hazırlanması değil, inşaatların yönetmelik ve yasalara uyması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Diğer nokta ise, İnşaat Mühendisleri Odası bu davayı tek başına karar alarak açmamıştır; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin tüm Adana bileşenleri ile birlikte görüşerek ortak karar sonucu açmıştır.

Ayrıca yine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu‘nda alınan kararlar gereği, Elektrik Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Şubelerimizin sonradan bazı maddeler hakkında açtıkları ek davalar da sürmektedir.

Teknik ve hukuki sorunları olan bu yönetmelik, tüm uyarılarımıza karşın, ısrarla Büyükşehir Meclisi onayından geçmiş, daha mürekkebi kurumadan aynı Meclis aynı yönetmelikte düzeltme yapma yoluna gitmiştir. Değişiklik esnasında da ısrarla uyarı ve önerilerimiz dikkate alınmamış, böylelikle en geniş katılımla çok uzun yıllar yürürlükte kalacak bir İmar Yönetmeliği oluşturulmasının önü tıkanmıştır. Böylelikle çok övünülerek anlatılan yönetmelik üzerinden iki yıl geçmeden delik deşik olmuştur.

İmar yönetmelikleri, şehri yöneten seçilmiş krallara hizmet için değil kamu ve kent yararına yapılır. Nasıl TBMM yasama görevini yine kendinin aldığı bir kararla Başbakan veya Cumhurbaşkanına devredemezse; Belediye Meclisi de yasanın kendine tanıdığı hak ve görevleri şehri kendi özel şirketi gibi yönetmek isteyen, Belediye Başkanlarına devredemez. Açtığımız bu dava ve sonucuyla, Anayasanın 135. maddesine göre kurulmuş Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşu olan TMMOB ve bileşenleri olarakBelediye Meclisi ve üyelerine yasal haklarını kullanma olanağını tekrar sağlayarak bir kamu görevimizi yerine getirdik.

Gelinen noktada oluşacak mağduriyetlerin ve kaosun sorumlusu, hukuka aykırı ve yanlış bir yönetmeliği, hukuk kurumlarına götürmek zorunda kalan TMMOB değil; hukuka ve kamu yararına aykırı yönetmelik çıkartanlardır.

Bir hukuk boşluğu doğmuştur. Bu hukuk boşluğundan dolayı mağduriyetler olmuştur. Bu mağduriyetlerin çözüm yolu da yasal yetkiye sahip Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisidir. Bu aynı zamanda Meclisin yasal görevidir.

Yasalardan kaynaklanan görevlerini yapan Meslek Odalarımızı suçlamak yerine, sorumluların bir an önce yasal tedbirleri alması gerekmektedir.

TMMOB ve Bağlı Odalarımız kamu yararına ve yasalara uygun yapılacak her düzenlemeye destek vermeye devam edecektir.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ
 
MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA TEMSİLCİLİĞİ
 
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ
 
MİMARLAR ODASI ADANA ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ
 
PEYZAJ MİMARLARI ODASI ADANA ŞUBESİ

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ
 
ŞEHİR PLANCILARI ODASI ÇUKUROVA ŞUBESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ
 
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GÜNEY BÖLGE ŞUBESİ