24 ŞUBAT 2010 TARİHİNDE YÜREĞİR BELEDİYESİ İLE ASANSÖR PROTOKOLÜ İMZALANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Şubat 2010

24 Şubat 2010 tarihinde, Yüreğir Belediyesi İle TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Arasında Yüreğir Belediyesi Sınırları İçindeki Asansörlü Binaların Asansörlerinin Yıllık Kontrolü Hakkında İşbirliği Protokolü imzalandı, görüşmeye TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ATICI, Başkan Vekili Erdal TAŞ, Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Alper TAPANYİĞİT, Şube Müdürü Elif DOĞRUYOL, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet MAK ve Adana Şube Teknik Görevlisi Önder MERT katıldı.

Ülkemizde kullanılmakta olan asansörlerin güvenli ve çalışır durumda olması konusunda öteden beri yaygın yakınmalar vardır. Gerekli koşullara uymayan asansörlerden oluşan ölümcül kazaların sayısı da gün geçtikçe artmaktadır.

Kurulmakta ya da kullanılmakta olan asansörlerdeki bu tehlikeli durumların ana nedeni bunların yapım ve kullanımları sırasında yeterli denetimin sağlanmamış olmasıdır.

Ayrıca asansörlerin dinamik bir işleyişe sahip olması, yapım sırasındaki yanlışlıkların katlanarak büyümesine; yanlış ve amaç dışı kullanım (örneğin konut olarak planlanmış bir binanın bir iş hanına çevrildiğinde asansör trafiğinin eskisine göre çok daha fazlalaşarak yıpranmanın hızlanması gibi), yıpranmanın ve bozulmanın artmasına neden olmaktadır.

Özel konut ve işyerlerine ait asansörlere, ilgili Belediyelerin teknik elemanlarınca ruhsat verilmesiyle; kamu kesimine ait olanlarda ise ilgili bir kamu kuruluşu, genellikle de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı elemanlarınca yapılan kabul işlemlerinden sonra asansörler işletmeye girebilmektedir.

Adı geçen kuruluşlarda bu konuda az sayıdaki yetkili uzman teknik elemanların, ne kadar iyi niyetli de olsalar, sayıları yüzleri bulan asansörleri yapım sırasında denetleyebilmeleri olası değildir.

Bu bakımdan, iş olup bittikten sonra verilen ruhsat ve kabul işlemleriyle yetinilmektedir. Kaldı ki, yapımından sonra asansörlerle ilgili hiç bir resmi kontrol işlemi uygulanmamaktadır.

Bu konudaki büyük sakıncaları göz önünde bulunduran yetkililer, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 18 Kasım 2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliğinin hazırlanmasında ve yürürlüğe konulmasında bu kriterleri göz önüne almışlardır.

Yönetmelikte, özellikle şimdiye kadar yapılmakta olan ve belli bir mühendislik proje hizmeti gerektiren asansör trafik hesabının, asansör firmasının tesisini yaptığı her asansörün ayar ve deneylerinin standartlara uygun şekilde Elektrik-Elektronik ve Makina Mühendislerince yapılarak imzaladıkları uygunluk raporlarının binaların işletmeye açılması için gerekli görülmesi ve asansörün hatta asansör parçalarının imali sırasında kesin bir mühendislik hizmetinin istenmesi sağlıklı yaklaşımlardır.

Yine aynı Yönetmelikte "Yapının bağlı bulunduğu Belediyelerce veya Belediye sınırları dışındaki yapılar için Valiliklerce yılda en az bir kere her asansörün kontrolü yapılacaktır. Ancak kadrosunda bu konuda yeterli sayıda uzman teknik eleman bulunmayan Belediyeler veya Valiliklerin yıllık kontrollük işini dışarıdan elektrik ve/veya makina mühendisine yaptırabilecektir." hükmü getirilmiştir.

Bu denetimler için gerekli mühendislik hizmetlerinin en güvenilir biçimde, adı geçen Mühendislik Odalarıyla Belediyeler arasında saptanacak esaslar çerçevesinde yapılması çok yararlı olacaktır.

Esasen benzeri yaygın bir uygulama olarak İzmir ve diğer pek çok büyük kent Belediyeleriyle adı geçen Odaların yapılmakta olan inşaatlarla ilgili olarak yaptıkları işbirliği, bu konuda sağlıklı sonuçlar getirmiştir.

Bu bakımdan, asansör konusunda Belediyelerle Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi arasında daha geniş kapsamlı bir protokol yanında öncelikle Yıllık Kontrol Protokolü imzalanması, bir zorunluluk olmaktadır.

Asansör Yönetmeliği'nin yapılmasını zorunlu tuttuğu Yıllık Kontrollerin, daha sağlıklı ve güvenilir biçimde yapılmasını sağlamak üzere bu konuda uygulanacak esasları kapsayan Protokol TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası Adana Şubeleri ile Yüreğir Belediyesi arasında imzalanmıştır.