“Samsun İmalat Sanayi Raporu (1923-1970)” Kitabının Lansman Etkinliği Düzenlendi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Samsun Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Aralık 2019

25 Aralık 2019 tarihinde 19 Mayıs 1919’un 100. Yılı anısına “Samsun İmalat Sanayi Raporu (1923-1970)” kitabımızın lansman etkinliği Samsun Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir GÜRKAN “Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Yönetim Kurulu olarak bizler de, Milli Mücadele’nin 100. yılı sebebiyle yapabileceğimiz etkinlikleri değerlendirerek ilgili kurullarda tartıştık, farklı öneriler üzerinde çalıştık. Sonuç itibarıyla gerek mesleğimizle ilintili olması gerekse bu zamana kadar üzerinde çalışılmamış olması nedeniyle “1923-1970 Samsun İmalat Sanayi Raporu” üzerinde çalışmaya karar verdik. Ondokuz Mayıs Üniversitemizden destek alarak Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü bilim adamlarımızdan Prof. Dr. Önder DUMAN hocamızla çalıştık. Çalışma sürecinde, içerisinde yaşadığımız şehrin imalat sanayi geçmişine yönelik isimlerini ve faaliyetlerini daha önce duymadığımız birçok yeni bilgiyi edinme, öğrenme olanağımız oldu. Tütünün, kara lastiğin, Gıda ve Şekerleme İmalatının, kereste ve mobilya imalatının, meşrubat imalatının Samsunumuzun imalat sanayi geçmişindeki önemini gördük. Umarım yapmış olduğumuz bu çalışma amacına ulaşır, Samsunumuzun geçmişe yönelik imalat sanayine ait merak edilen konularda referans bir kaynak oluşturur” dedi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder DUMAN “Samsun Ticaret ve Sanayi Odasına özel bir teşekkür borçluyum. 1920 yılından bu yıla kadar yıllıklar hazırlamışlar. Bu yıllıklar çok yardımcı oldu. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar güçlü bir sanayi mirası almamışız bu bir gerçek. Baktığımızda o dönem Fransız şirketinin sahip olduğu bir sigarası fabrikası ve Bafra’da bulunan kereste fabrikası var. En önemli istihdam kaynakları bunlarmış. 40’lı ve 60’lı yıllardan sonra Samsun’da sanayinin şekli değişiyor, konuşmasının sonunda MMO Samsun Şubemizin beni bu konuya dahil edip, birlikte çalışma imkanı verdiklerinden dolayı Şube Yönetim Kuruluna teşekkür ediyorum” dedi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Nihat SOĞUK “önemli bir ana tanıklık edildiğini belirterek, “Yapılan çalışma gereği 80’li yıllara gitme gereği karşıma çıktı. Önemli bir ana tanıklık ediyoruz. Şehrimiz için anlamlı bir gün. Bu etkinlik diğer odalara da örnek olsun diyorum. Milli Mücadele’yi bu şekilde yaşatarak gelecek nesillere ışık tutarız diye düşünüyorum” dedi.

Etkinliğin açılışında konuşma yapan Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR “ Samsun’un deniz, hava, kara ve demir yolu imkanlarına sahip Türkiye’deki ender şehirlerden biri olduğuna işaret ederek, imalat sanayisinde önemli yerlere ulaşabileceğini” belirtti.

Konuşmaların sonunda kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı. 

Etkinliğimize katılanlara kitabımızın yazarı Prof. Dr. Önder DUMAN tarafından imzalı kitap hediye edilerek ve toplu fotoğraf çekimi ile program sona erdi.