"Klima patlaması mümkün değildir"

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

13 Temmuz 2011

Şube Başkanı Hüseyin Barut, 10 Temmuz 2011 tarihinde bir apartman dairesinde yaşanan patlama ile ilgili basın toplantısı yaptı. Barut, "klima patlaması" olarak basına yansıyan olayın elektrik probleminden kaynaklı olduğunu açıkladı.

Yaşanılan ortamlarda ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan ve gün geçtikçe yaygınlaşan split klimalar, bu mekânlarda bulunan insanların sağlığını direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle klimaların bakımı ve kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bugün klimadan kaynaklı olduğu ileri sürülen bir olayla ilgili sizlere bilgiler aktaracağım.

10 Temmuz 2011 tarihinde Antalya Meydan Kavağı Mahallesi'nde bir apartman dairesinde meydana gelen yangının, klimanın patlamasıyla oluştuğu basına yansımıştır. Konuyla ilgili uzman meslek odası olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla olay yerine giden bilirkişi meslektaşımız ve itfaiyeden aldığımız bilgiler doğrultusunda çalışır vaziyette olan split klimanın, iç ünitesinde elektrik bağlantısından kaynaklanan bir problemin meydana gelmesiyle alev oluşmuş ve iç ünite plastik aksanı yanmaya başlamıştır. Çıkan alev ise iç ünite gaz bağlantı borularının bağlantı rakorlarının gevşemesinden veya çatlamasından dolayı bir patlama sesi oluşturmuştur.

Ama bu patlama yangını tetikleyen veya sebep olan bir olay değildir. Çünkü split  klimada kullanılan gazlar yanıcı veya parlayıcı bir özelliğe sahip değildir. Sadece klimalar yüksek basınçtan dolayı  desibeli yüksek bir ses oluşumuna sebep olabilir.  Meydana gelen alev oda içerisindeki diğer alanlara sıçrayarak yangına neden olmuştur. Olayda can kaybı yaşanmaması bir şanstır. Mevcut klimaların, periyodik kontrollerinin yapılması bu tür olayların yaşanmasının önüne geçecektir.

Yaşanan bu olay basına "klima patladı" şeklinde yansıyarak, klimanın patlayıcı bir cihaz olduğu izlenimi verilmiştir. Ancak standartlara uygun üretilen ve yetkili klima servisleri tarafından montajı yapılan klimalarda patlama durumunun yaşanması olasılıksızdır.  Ülkemizde özellikle Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde, split klima kullanımı çok yaygındır. Buna benzer olayların yaşanmaması için halkımızın klima alırken iklimlendirme hizmeti veren yetkili klima mağazalarını tercih etmeleri ve alacakları klimanın gereken üretim ve kalite belgelerinin olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu yetkili firmalar, odanın hacmine, cephesine, kaçıncı kat olduğuna ve izolasyonuna vb. kriterler sayesinde klima tavsiyesinde bulunabilirler. Bu öneriler ışığında alınan klimalar; oda ısı ihtiyacı kapasitesine uygunluğu belirlenerek alınacağı için, enerji tasarrufu içinde çok önemlidir.

Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması sağlıklı bir yaşama kapı açarken, bakımı yapılmayan klimalar, ideal filtreleme yapamayacağından toz, partiküller ortamda kalır, küf mantarları oluşur. Bu nedenle Antalya gibi iklime sahip bölgelerde 6 ayda bir split klima iç üniteleri kimyasal ilaçlarla bakımı yapılmalı ve elektrik bağlantıları da mutlaka kontrol edilmelidir. Elektrik bağlantılarının ayrıca mutlaka bu konuda ehliyetli kişiler tarafından yapılması gerekir.

Öte yandan alışveriş merkezleri, hastane, otel, okul ya da toplu taşım araçları gibi kamuya açık alanlarda kullanılan klima ya da havalandırma sistemlerinin temizliğinin yapılıp yapılmadığına ilişkin bir denetleme mekanizması maalesef bulunmamaktadır. İnsan sağlığını tehdit eden klima sistemlerinin periyodik kontrolünün yapılmasına yasal mecburiyetin getirilmesi gerektiğinin altını tekrar çiziyorum.

  

  

Hüseyin BARUT

  MMO Şube Başkanı