“KONYA’MIZIN GELECEĞİ İÇİN ŞEHİR MERKEZİNDE DAHA ÇOK YEŞİL ALANA İHTİYACIMIZ VARDIR.”

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Konya Şubesi

       İnsanlar yaşantılarında en fazla sağlıklı, huzurlu ve konforlu bir ömür sürdürmeyi isterler. Bu istek ancak insanların yaşamış oldukları kentlerin master planlarının tamamlanması, doğal ve kültürel zenginliklerinin korunması ve geliştirilmesi ile sağlanabilir. Master planı olmayan şehirlerde meydana gelen hızlı kentleşme, sanayileşme ve nüfus artışı birçok sorunu da beraberinde getirmekte, bu şehirlerde yaşam çekilmez hale gelmektedir.

       Konya`mız gerek kültür gerekse sosyal yaşantı olarak gelişmekte olan bir şehirdir. Konya ‘mız, bünyesinde barındırdığı Mevlana Türbesi, Alâeddin Tepesi, Meram Bağları ve mistik dokusu ile tarihi kültürünü zenginleştirirken, gelişmiş sanayisi ve şehir merkezinde faaliyetini sürdüren dört adet üniversitesiyle de sosyal ve teknolojik gelişmesine devam etmektedir. Bu gelişme karşısında insanlarımızın huzur ve refahı ancak, imar ve şehircilik planlarının, alt yapı ve üst yapı çalışmalarının ileri görüşlü, kişisel menfaatten uzak bir şekilde, ilgili kurum ve kuruluşların görüş ve önerileri doğrultusunda gerçekleştirilmesi ile sağlanacaktır.

       Konya şehir merkezini şekillendiren ve geleceğine yön veren idarecilerimizin düşündükleri veya yapmış oldukları master plan çalışmalarının diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılması hususunda maalesef bir eksiklik söz konusudur. Geçmiş yıllarda eski otogar ve civarı, eski Selçuklu Belediyesi yanında bulunan Özkaymak petrol arazisi gibi yerlerin bu şehirde yaşantısının sürdürecek çocuklarımızın geleceği adına nasıl değerlendirilmesi gerektiğinin sorulmadığı gibi bugünde Konya Atatürk Stadyumunun bulunduğu arazinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği sorulmamaktadır. Selçuklu Kipa Alışveriş merkezi arazisine esasında aquapark yapılması kararı alınmışken neden alışveriş merkezi yapıldığı sorusu, halen cevap bulamamışken, Atatürk Stadyumu arazisinin akıbeti de kafalarda şimdiden soru işaretleri bırakmaya başlamıştır.

 

Gerek şehrin oldukça içerisinde kalması gerekse kullanım süresini doldurması, Konya Atatürk Stadyumunun şehrimizin daha uygun bir bölgesine taşınmasını bir zaruret haline getirmiştir. Yeni stadyumun proje ve inşa işleri yanında, mevcut stadyum arazisi üzerine neler yapılabileceği hususunda belki de şehir efsanesi olarak nitelendirebileceğimiz birçok söylenti vardır. Bu arazi üzerine yüksek katlı rezidans veya alış veriş merkezi yapılmasının düşünüldüğü öngörüleri tarafımızda mevcuttur. İlgililerin bu arazinin geleceğinin ne olacağını kamuoyu ile paylaşmaması şehrimizin geleceği adına bizleri kaygılandırmaktadır.

       Konya şehir merkezinde bulunan bu muhit yoğun insan nüfusunun bulunduğu bir yerdir. Şehrin en büyük alış veriş pazarı olan Muhacir Pazarı, Meram Meslek, Ticaret ve Anadolu Liseleri, yüksek katlı yerleşim yerleri ve yüksek hızlı tren garı bu muhitte insan yoğunluğunun oldukça fazla olmasını sağlamaktadır. Özellikle Yüksek hızlı trenin faaliyete geçmesi ile birlikte bu bölgede trafik keşmekeşliği yaşanmaya başlanılmıştır. Mevcut garın kapasitesi ve çevre düzenlemesinin yetersizliği aşikârdır. Gar ve Mevcut stadyuma geliş yolları oldukça dardır.  Bugün insanların araçlarını kullanmakta ve park etmekte bile sıkıntı yaşadıkları bu bölgeye yüksek katlı rezidans veya alış veriş merkezi gibi binaların yapılması ulaşım ve trafik problemini içinden çıkılamaz bir hale getirecektir. Bunun yanında buraya yapılacak devasa binalarla alt yapı sisteminin çalışmayacağı, iflas edeceği bilinmelidir.

       Bu şehir için çakılacak her bir çivinin geleceğimizi inşa etmemiz adına attığımız bir adım olduğunu asla unutmamalıyız. Yapılan çalışmaların birçoğunda geri dönüşün mümkün olmadığı ve telafisi imkânsız uygulamalarla yaşamak zorunda kalabileceğimiz göz önünde bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki kişiler gelip geçici ama Konya tektir. Bu sebeple, gerek bu bölgede gerekse başka yerlerde yapılacak çalışmaların konusunda uzman kişi ve kurumların bilgisine başvurularak, şehrimizin ve çocuklarımızın geleceği ve refahı için yapılması, bu çalışmaların altına bu bilinçle imza atılması gerekmektedir. Saygılarımla.

       Doç.Dr.Mete KALYONCU