KOCAELİ, SAKARYA İLLERİ (DOĞU MARMARA) KURAKLIĞIN ETKİLERİ VE SU YÖNETİMİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Haziran 2014

14 Haziran 2014 Cumartesi günü TMMOB Kocaeli İKK tarafından Mimarlar Odası Kocaeli Şube tarihi binada Kocaeli, Sakarya İlleri (Doğu Marmara) Kuraklığın Etkileri Ve Su Yönetimi Sempozyumu üç oturum halinde gerçekleştirildi.

KOCAELİ, SAKARYA İLLERİ (DOĞU MARMARA) KURAKLIĞIN ETKİLERİ VE SU YÖNETİMİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

14 Haziran 2014 Cumartesi günü TMMOB Kocaeli İKK tarafından Mimarlar Odası Kocaeli Şube tarihi binada Kocaeli, Sakarya İlleri (Doğu Marmara) Kuraklığın Etkileri Ve Su Yönetimi Sempozyumu üç oturum halinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını TMMOB Kocaeli İKK Sekreteri Arsal ARISAL yaparken; Küresel Isınma ve Ülkemizdeki Yansımaları, Bölgemiz Su Kaynakları ve Darboğazlar/Su Yönetimi ve Suyun Ekonomi Politiği başlıkları altında gerçekleştirilen oturumlara konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Mahnaz GÜMRÜKÇÜOĞLU, Prof. Dr. Bülent KESKİNLER, Ziraat Mühendisi Mustafa TENGEREK, Prof. Dr. Aleaddin BOBAT, İnşaat Mühendisi Tolga GEZGİN ve DSİ`den Kemal YILDIZ katıldı.

 

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri C. Arsal ARISAL`ın  Kocaeli, Sakarya İlleri (Doğu Marmara) Kuraklığın Etkileri Ve Su Yönetimi Sempozyumu açılış konuşması:

 

Değerli Konuklar ve Basın Emekçileri,

Alternatifi olmayan ve insanoğlu tarafından üretilmeyen üç doğal kaynak; hava, toprak ve "su"dur. Bu üç doğal kaynak da birbirleriyle ilişkili ve ayrılamaz bir bütündür. Bütünün parçalanması tüm yaşamı felakete getirir. Bu nedenle üç kaynağın da temel yaşam hakkı olarak görülmesi ve kabul edilmesi gerekir. Hiçbiri ticari amaçlara alet edilmemelidir. Ancak süreç, canlıları temiz havaya, temiz suya ve toprağa hasret bırakacak şekilde gelişmektedir. Özellikle son yıllarda su üzerindeki baskı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Bugün insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda kullanabileceği tatlı su kaynaklarının son derece sınırlı olduğu bir dünyada su, hayatta kalabilmek için korunup verimli kullanılması gereken bir ‘zenginlik kaynağı` durumundadır. Dünyada zaten az olan tatlı su kaynaklarının endüstriyel ve şehirsel atıklar ile kirletilmesi, enerji üretiminde kullanılan suyun geri kazanımla insani tüketime uygun olmayışı, yanlış tarım politika ve uygulamaları gibi olumsuzluklar ile küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri sonucu yaşanan kuraklıklar da eklenince sorunun boyutları daha da çarpıcı hale gelmektedir.

Dünyanın %75`i suyla kaplı olmasına rağmen, insan tüketimi için uygun su miktarı sınırlıdır. Suların yaklaşık % 97‘si okyanus ve denizlerde toplanmış olan tuzlu su iken, % 3‘lük kısmı tatlı sudur. Tatlı suların % 0.04`ünü, ulaşılması en kolay tatlı su kaynakları olan göllerde ve nehirlerdeki yüzey suları oluşturmaktadır.

Su zengini olmayan ülkemizin toplam su rezervinin 112 milyar m3 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 46 milyar m3`ü projelendirilmiş olup, 34 milyar m3`ü tarımda (%74), 5 milyar m3`ü sanayide (%11) ve 7 milyar m3`ü de içme-kullanma (%15) amaçlı kullanılmaktadır.

Suyun bu amaçlar dışında ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanımı, çevreye duyarlı politikaların uygulanması önünde engel teşkil etmekte, doğaya telafisi güç ve imkânsız zararlar verilmektedir. Kısıtlı olan su kaynaklarımıza gereken önem verilmemekte, rant odaklı uygulamalar ve HES projeleriyle sularımızın önü kesilmekte, dünyayla koşut olarak ülkemizde de suyun ticarileştirilmesine ve metalaştırılmasına yönelik girişimler her geçen gün artmaktadır.

Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir gölü hızlı bir küçülme periyoduna girmiştir, Göller bölgesi yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Tuz gölü hızla küçülmektedir. Bafa ve Van göllerinin su seviyeleri düşmektedir. İç Anadolu‘da, Eşmekaya ve Ereğli sazlıkları kurumuş, Akşehir Gölü havzası çölleşme ile karşı karşıya kalmış, Meke ve Sultan Sazlığı da kuruma tehlikesiyle yüz yüze kalmıştır. Türkiye‘de 50 yılda sulak alanların yarısı ya kamu eliyle yok edilmiş veya yok olma aşamasına gelmiştir. Bölgemizde başta Sakarya nehri olmak üzere ülkemiz akarsuların büyük çoğunluğu kullanılamayacak düzeyde kirletilmiştir. Kentimizin önemli su arzı sağladığı Sapanca gölünde yaşanılan küçülme artık tüm kamuoyunca bilinmektedir. Su havzalarımız ve beslenme alanları sanayi ve kentsel yerleşim bölgeleri haline getirilmiştir. Az miktarda kalan kullanılabilecek nitelikteki akarsularımız ise enerji üretimi adına talana açılmış, neredeyse yok edilmiştir.

Sonuç olarak, ulusal su politikalarının oluşturulması ve planlama yerine, ekolojik ortamın duyarlılığını göz ardı eden, insanı merkezine almayan, ülke ve toplumsal çıkar yerine maksimum karı esas alan, uluslar arası sermayenin istekleri doğrultusunda tüm doğal ve kamu kaynaklarımızı alınır satılır bir meta olarak gören anlayışların acı bir sonucu olarak ülkemiz ve bölgemiz sularının bugünü ve geleceği de ciddi sorunlu hale getirilmiştir.

Değerli Konuklar,

Kocaeli`nin su sorunu ve sorunun çözümüne dair yurttaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu olarak Kocaeli, Sakarya İlleri (Doğu Marmara) Kuraklığın Etkileri Ve Su Yönetimi Sempozyumunu, konusunun uzmanı konuşmacıların katılımıyla, düzenleyeceğiz. Etkinliğimiz, Küresel Isınma ve Ülkemizdeki Yansımaları, Bölgemiz Su Kaynakları ve Darboğazlar/Su Yönetimi ve Suyun Ekonomi Politiği başlıkları altında üç oturum olarak gerçekleşecektir. TMMOB`nin sözü her zaman insana, yaşama ve geleceğe dairdir. Böyle algılanması gereken bu Sempozyumun tüm katılımcılar açısından verimli geçmesini diliyoruz.