MAKİNA MÜHENDİSLERİNDEN TASARRUF UYARISI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Kocaeli Şubesi

Enerji Komisyonumuzun hazırlamış olduğu "enerji kullanımında alınacak basit önlemler"konulu basın metni halkımızla paylaşıldı.

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak, mesleğimizden hareketle ülke ve toplum yararına olan her konuda, üzerimize düşen görev ve sorumluluk bilinci ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Soğuk havaların kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladığı bu günlerde, ısınma ihtiyacımız için kazan, kombi ve kalorifer, sobalarımız yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Alınabilecek basit önlemler ile günlük yaşamda daha verimli elektrik, su ve doğalgaz kullanımı sağlayabileceği gibi maliyetleri de düşürecektir. Bu amaçla:

1-         Binaların inşaat aşamasında yalıtılması veya daha sonradan ısı yalıtım malzemesi ile kaplanması anlamına gelen mantolama adıyla bilinen yalıtım uygulamasıyla %50 ye varan oranlarda daha az enerji tüketilerek yakıt giderleri azaltılabilecektir. Bina yalıtımlarında çatı  yalıtımının binanın duvarlarının yalıtımı kadar  enerji tüketimini direk etkilediği bilinmelidir.

2-         Pencere ve kapı kenarlarından hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanılmalı, deforme olmuş sızdırmazlık contaları onarılmalıdır.

3-         Çift cam veya yeni nesil yalıtımlı cam uygulamalarının tek camlara göre enerji verimliliğinde daha etkili olduğu, yakıt giderlerinin düşürülmesinde cam ve pencerelerden olan ısı kayıplarının önemli olduğu bilinmelidir.

4-         Güneşli günlerde perdeleri açarak içerinin aydınlatılması ve güneş enerjisi ile içerisinin ısıtılarak ısınma ve aydınlatma sistemimize destek sağlanabilmektedir.

5-         Radyatör üzerlerine ısı transferini engelleyecek uzun perdeler kullanılmamalı, radyatörün önüne veya üzerine herhangi bir eşya konulmamalıdır. Isı kaybını daha da azalması için radyatörün arka yüzeyindeki duvara alüminyum kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilebilir. Genellikle pencere altlarında kullanılan mermer pervazların ısı kayı yaratan köprüler oluşturduğu unutulmamalıdır.

6-         Odalar havalandırırken ısıtıcılar ve ısıtma sistemi veya radyatör vanaları mutlaka kapatılmalıdır.

7-         Kış aylarında odalarda mümkün oldukça çamaşır kurutulmamalıdır.

8-         Klima seçimi yapılırken enerji verimlilik oranı en yüksek yani en az elektrik kullanan modeller tercih edilmelidir. Dış ünite direk rüzgara ve güneş ışınlarına maruz kalmayacak şekilde serin ve gölgelik bir yere uygun olarak yerleştirilmelidir.  Temizlik ve bakımları her yıl yetkili servislere yaptırılmalıdır.

9-         Evlerde normal lambalar (akkor flamanlı lamba) yerine tasarruflu lamba veya led lambalar kullanılmalıdır. 75 Watt'lık akkor flamanlı lamba yerine 15 Watt'lık bir kompakt floresan lamba kullanarak aynı ışık etkisi için  %80 daha az elektrik tüketileceği bilinmektedir.

10-       Ampullerin kir ve tozlarını kuru bezle temizlenmeli, tüp biçimi floresan lambalarda kullanılan manyetik balastların yerine elektronik balast kullanılması halinde balastlardan oluşan enerji kayıplarının %30 civarında azaldığı bilinmektedir.

11-       Merdiven aydınlatmasında düşük güçlü ve harekete duyarlı olan sensörlü tip aydınlatmalar tercih edilmelidir.

12-       Elektrikli ev aletleri satın alınırken enerji tasarrufu yüksek A ++sınıfı etikete sahip cihazlar alınmalıdır. Uzun süreli kullanımlarda tasarruf sağlanacağı bilinmelidir. 

13- Kışa girmeden kombi ve kazan bakımları yaptırılmalı, gerekiyor ise petek boyutları tekrar değerlendirilmelidir. Kombili evlerde oda termostatı ve termostatik vana kullanımının tasarruf sağlayacağını unutulmamalıdır. Kullanılmayan odaların petek vanalarının tamamen kapatılması doğalgaz sarfiyatını düşürmeyeceği bilinmelidir.

14-         Baca temizlikleri, baca sızdırmazlıkları, havalandırma menfezlerinin açık olması yanma verimliliği için önemlidir. Yakıcı ayarlarının kontrolleri de ayrıca yapılmalıdır.  

15-         Radyatör petekleri üzerinde oluşan tozların  ısı transferini azaltacağı gibi solunum yolu rahatsızlıklarını da tetiklediği unutulmamalıdır. Ayrıca yıllar içinde radyatör içlerinde oluşan kirliliklerin ısı transferini engelleyeceği ve yakıt tüketimini arttıracağı unutulmamalıdır.

 Daha detaylı bilgiler için odamızdan    

•          Enerji Verimliliği Kılavuzu,

•          Soba, Şofben, Kalorifer Kazanı, Asansör Kullanma Kılavuzu 

•          Doğalgaz Kullanım Kılavuzu

Kitapçıklarını ücretsiz temin edebilirsiniz.

 

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi

Enerji Komisyonu