LUNAPARKLARDAKİ KAZALAR, KAMUSAL DENETİMLE ÖNLENEBİLİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Ağustos 2020

Şubemiz Yönetim Kurulu tarafından, 19 Ağustos 2020 tarihinde İzmir'in Gaziemir ilçesinde meydana gelen lunapark kazasına ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. 

Pandemi sürecinde yeni normal ilan edilmesi ile birlikte eğlence parkları ve tematik parklar tekrar açılmış olup çocukların aileleri ile birlikte gittiği ve ülkemizin birçok yerinde bulunan sabit ya da mobil lunapark ve eğlence mekânları dolmaya başladı.

Tesislerin aktif olarak çalışması ile birlikte maalesef üzücü kazalar da duyulmaya başlanmıştır. Bunlardan biri de 19.08.2020 tarihinde İzmir’in Gaziemir ilçesinde meydana gelmiştir. 3 yaralı vatandaşımızın olduğu kazada ölüm olmaması tek tesellimizdir.

Daha önce de defalarca söyledik: Denetimsizlik, acı facialara ve ölümlere yol açmaktadır.

Kazanın meydana geldiği eğlence parkında kullanılan oyuncakların periyodik kontrol raporlarının, oyuncağı üreten firmanın bilgileri, projesi, kurulum manueli ve teknik dosyasının mevcut olmadığı görülmüştür. Kazanın halat kopması nedeniyle meydana geldiği, halatta ciddi tellenme ve çap daralmalarının bulunduğu, makinenin birçok yerinde korozyon meydana gelmiş olduğu tespit edilmiş, bunlar da makinenin düzenli periyodik bakımlarının gerçekleşmediğini göstermektedir. Ayrıca halatın ani kopması ve serbest düşmeye karşı gerekli güvenlik önleminin alınmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, oyuncağın kullanma talimatı ve işletme talimatlarının mevcut olmadığı görülmektedir.

Mevzuatlarımızda lunaparklar, oyun ve eğlence alanları, sıhhi müesseseler içerisinde umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak adlandırılmaktadır. Bu işyerlerinin bulundukları sınırlar dikkate alınarak İlçe Belediyeleri ve Büyükşehir Belediyeleri tarafından ruhsatlarının verildiği bilinmektedir.

Ancak özellikle lunaparklarda kullanılan oyuncaklar can güvenliği açısından yüksek risk taşımasına karşın, bunların güvenli bir biçimde kullanımına dair, yönetmelik düzeyinde bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle bu tür cihazların can güvenliği fiili olarak işletmelerin inisiyatifine bırakılmış durumdadır.

Sayıları her geçen gün daha da artan bu eğlence alanlarında kullanılan eğlence makinelerinin imalatından kurulumuna ve işletilmesine kadar olan tüm süreçlerin tanımlandığı bir düzenlemeye acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Her yıl kaza haberleriyle birlikte ölüm haberlerini de duymaya başladığımız bu tür olayların önlenebilmesi için derhal yönetmelik hazırlanmalı, TS EN 13814 standartlarında belirtilen güvenlik kriterlerine göre kamusal denetimlerin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İZMİR ŞUBESİ

YÖNETİM KURULU