ASANSÖR SEMPOZYUMU BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Kasım 2021

Odamız ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından İzmir Şubeleri yürütücülüğünde düzenlenen 10. Asansör Sempozyumu başladı.

Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle hibrit olarak düzenlenen sempozyumun açılış oturumu Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu’nda gerçekleşti. Açılışta ilk olarak Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yalçın konuştu. Yalçın konuşmasında, sempozyumun 1993 yılında seminer olarak yola çıkarak bugüne dek büyük bir başarı ve katılım ile gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Elektrik Mühendisleri Odası ile ortak çalışmamız, 2016 yılından itibaren İzmir’de 2 yılda bir düzenli olarak düzenlenen Asansör Sempozyumu’na dönüşmüştür. Bu yıl 10. kez düzenlediğimiz Asansör Sempozyumumuz ile birlikte, aynı zamanda 28 yıllık ortak bir çalışmaya da imza atmış bulunuyoruz” dedi. Yalçın konuşmasında ayrıca etkinlik programına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Yalçın’ın ardından EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu söz aldı. Uğurlu, tüm sektörlerde olduğu gibi asansör alanında da ham madde ve ara maldaki dışa bağımlılığın, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmayla birlikte yeni kriz dalgaları oluşturduğunu belirterek, “Uzun yıllardır izlenen neo-liberal ekonomi politikaları, meslektaşlarımızı teknoloji geliştirebilecekleri çalışma alanlarından uzaklaştırmıştır. Meslektaşlarımız, bir kısmı ülkemizde eğitim almış yurtdışındaki meslektaşlarımızın geliştirdiği ürünlerin kullanıcısı, montajcısı durumuna düşmüştür” şeklinde konuştu. Asansör alanındaki mühendis istihdamının sınırlı olduğuna işaret eden Uğurlu, “Asansör alanındaki mühendis istihdamı, gerek EMO’nun, gerekse MMO’nun serbest çalışma kapsamındaki mevzuatından veya periyodik bakım ve kontrollere ilişkin mevzuattan kaynaklanan zorunlulukları karşılama ile sınırlı kalmamalıdır” dedi.

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt ise etkinliğin onuncu kez gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çekerek, geçmiş etkinliklerinin sonuç bildirgeleri üzerinden sektörün gelişimini değerlendirdi. Asansör montajı yapan firmalarının sektör için önemine işaret eden Targıt, montaj ve bakım yapan firmalar ile muayene kuruluşlarının aynı takımın oyuncuları olduğunu ifade etti. Geçmiş etkinliklerde asansörlerde deprem ve yangına karşı alınacak önlemler konusuna önemli bir yer ayrılmasına ve sonuç bildirgelerinde vurgu yapılmasına rağmen, ciddi bir yol alınamadığını ifade ederek, Asansör Teknik Komitesi’nin (ASTEK) işlevli hale getirilmesi için önerilerde bulunulmasına rağmen bu konu da bir gerileme söz konusu olduğunu belirtti.

Bir diğer konuşmacı olan Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Başkanı Mert Öğüşlü de, yasal mevzuatlara uygun çalışmayan firma sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu firmaların düşük kaliteli hizmet vererek belgeli ve tecrübeli personel çalıştırmadığını belirtti. Öğüşlü, “Firma sayısındaki artış ile bölünerek çoğalan sektörün; haksız rekabet koşulları, düşük ihale teklifleri, ucuz bakım hizmetleri, kalitesiz bakım ve montaj işleri ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu Başkan Vekili Cem Bozdağ da, federasyon olarak en önemli hedeflerinden birinin sektörde eğitim ve bilgilendirmeyi daha ileri taşımak olduğunu ve bu nedenle sempozyumu çok önemsediklerini belirtti.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala ise, asansörlerin emniyetli çalışması için yasal zorunluluk olarak ilgili mevzuatta belirtilen periyodik bakım ve yıllık periyodik kontroller kapsamında bir yandan can ve mal güvenliği sağlanırken, bir yandan da önemli bir istihdam yaratıldığını vurgulayarak, “Gelişen teknolojiyle birlikte asansörlerde daha fazla sensör ve daha fazla elektronik devre göreceğiz. ‘akıllı’ binalarda nesnelerin interneti uygulamaları kapsamında giren çözümlerin kullanıldığı asansörleri tesis edeceğimiz günler çok da uzakta değil. Önümüzdeki yıllarda asansörler için EMO üyesi mühendislerin uzmanlıklarına daha fazla ihtiyaç duyulabileceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de, asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan sürecin özel eğitim almış, yeterliliği Odalarca belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesinin önemine işaret ederek, Odamızın asansör alanındaki çalışmalarına dair bilgilendirmede bulundu. Yener, “İmalat, montaj ve bakım firmalarında mühendis istihdamı ve mühendislerin Odalarından Büro Tescil Belgesi alması zorunlu tutulmuşken, yürürlükteki yönetmeliklerde bu konular boşlukta bırakılması üzücüdür. Bazı çevrelerin asansör firmalarında mühendis çalıştırılmasına ve Mühendis Odalarının mesleki denetim süreçlerinde yer almasına karşı çıkması da bağlantılı bir sorundur. Oysa sektöre hizmet vermiş veya verebilecek yüzlerce uzman mühendisin işsizliği söz konusudur. Bilim, mühendislik ve kamusal denetimi dışlayan bu durumun can ve mal kayıpları ile standart dışı uygulamalara yol açtığını ve gerçekte asansör sanayisinin de aleyhine olduğunu belirtmeliyim” şeklinde konuştu.

Yüz yüze ve online şeklinde hibrit olarak gerçekleşen ve 20 Kasım Cumartesi gününe kadar devam edecek sempozyum kapsamında 14 bildiri ve 1 poster sunumunun yanı sıra iki de panel gerçekleşecek. Sempozyum, Zoom uygulaması ve Şubemiz Youtube kanalı üzerinden takip edilebilecek.