6. İZMİR RÜZGÂR SEMPOZYUMU TAMAMLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Eylül 2021

Şubemiz tarafından bu yıl 6. kez düzenlenen İzmir Rüzgâr Sempozyumu, 23-24 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleşti.

Bu yıl çevrim içi olarak gerçekleştirilen İzmir Rüzgâr Sempozyumu, 23 Eylül 2021 tarihinde açılış oturumuyla başladı. Açılışta bir konuşma yapan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, Türkiye’nin enerji verilerine bakıldığında, enerji girdileri ithalatının büyük bir yer kapladığının görüldüğünü ifade ederek, “Bugünkü iktidarın işbaşında olduğu dönemde, birincil enerji talebi yüzde 87,3, enerji girdileri ithalatı yüzde 101,9 oranında artarken, yerli enerji arzı artış oranı, talep ve ithalattaki artışın gerisinde kalmıştır. Enerji arzı içinde birinci sırada, yüklü miktarda ithal kömürü de içeren kömür gelmekte, onu petrol ve doğalgaz izlemektedir. Halen arz içinde, fosil yakıtların toplamı yüzde 83,5, yenilenebilir kaynaklarının payı yüzde 16,5’tir. Başka deyişle birincil enerji kaynakları arzında yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yalnız altıda birdir” dedi. Özelleştirmeler sonucunda kamunun elektrik üretimindeki payının yüzde 66,1’den yüzde 18,3’e gerilediğine dikkat çeken Yener, “Ağustos 2021’de 98.492,7 MW olan Türkiye kurulu gücü içinde, 352 RES ve 10.014,1 MW kurulu güçle, rüzgâr enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 10,17’dir. 2020’de elektrik üretiminin yüzde 8,1’lik bölümü 24,733 GWh ile rüzgâr enerjisi ile sağlanmıştır. Enerji yönetimi, rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim potansiyelinin değerlendirilmesi ve RES ekipmanlarının yurtiçinde üretimi için ortak akla dayalı ve toplum çıkarları doğrultusunda uzak görüşlü ve planlı bir strateji geliştirme ve programlar uygulama konusunda görevini yerine getirmemiştir” şeklinde konuştu.

Etkinlik, TÜREB Başkanı Ebru Arıcı’nın “Teknoloji, Dijitalleşme ve Kendine Güvenen Sanayi Deneyimi: Rüzgârdan Daha Fazla Nasıl Güç Alabiliriz?” konulu açılış konferansı ile devam ederken, iki gün boyunca oturumlarda “Rüzgâr Enerjisi Sektöründe Değer Zinciri”, “Hibrit ve Depolama Sistemleri”, “Deniz Üstü Rüzgâr Enerji Santralleri”, “RES Geri Dönüşüm (Recycling) ve Güç Yenileme (Repowering)”, “Rüzgâr Enerjisinde Yeni Trendler ve Teknolojiler” konuları ele alındı.

10 oturumda 53 konuşmacının katılımıyla gerçekleşen sempozyum, Zoom ve Youtube kanallarından katılımcılarıyla buluştu.

16 akademik bildirinin çeşitli oturumlarla katılımcılarla buluştuğu sempozyum boyunca üç oturumda da bildiri sunumları gerçekleştirildi. Sempozyumu, 423’ü kayıtlı olmak üzere 500’ü aşkın kişi takip ederken, oturumların 23-26 Eylül 2021 tarihleri arasındaki 4 gün içinde 2 bin 257 görüntülenme alan kayıtları Şubemiz YouTube kanalından ve sempozyumun www.ruzgarsempozyumu.org adresinde yer alan web sayfasından izlenebilir.