ZEHİRLEYİCİ İLİŞKİ BESLEYİCİ İLİŞKİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Ekim 2019

Az bilenin önyargısı çok olur. Okumak ve okuduğumuzu sindirmek gerekir. Soru sormayı bilmeliyiz. Herkesin hata yapabileceğini kabul etmeli, hatasız insan olmayacağını, kendimizin de hatalı olabileceğini düşünerek adım atmalıyız.

Gökhan Berker

Makina Mühendisi

“İnsanların mutlulukları ya da mutsuzlukları, kaderin olduğu kadar da karakterlerinin eseridir.” La Rochefoucauld

“İnsan insana muhtaçtır!” sözünde sert bir şekilde vurgulandığı gibi insanlar, birbirine ihtiyaç duyar ve birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamanın da bazı kuralları vardır. Bireysel olarak kendi farkındalığımızı bilip, ona göre davranışlarımızı şekillendirirsek, hem kendi hayatımızı hem de birlikte yaşamak zorunda olduğumuz insanların hayatını kolaylaştırırız. Öz değerlendirme yapıp, olumlu özelliklerimizi ön plana çıkardığımızda iletişimimiz de kolaylaşır. İlişkilerde iletişimin önemi büyüktür. Güler yüzlü, dürüst ve mütevazı bir yaklaşım ilişkilerimize katkı sağlar. İletişimde iyi bir dinleyici olmak önemlidir. Dinlemeyi bilmeyen anlayamaz ve anlamadığı bir konuda yorum yapmak kişileri zor duruma düşürebilir.

Hayatta karşılaştığımız zorluklar, engeller, çatışmalar ve haksızlıklar bizde olumsuz durumları aktifleştirir. Herkeste, farklı bir şekilde hayata karşı cephe almasını sağlar. Mutsuzluk, huzursuzluk, kaygı, öfke, nefret gibi duyguların önünde mutlaka olumsuz bir düşünce vardır.  Olumsuz düşünceler, olumsuz duyguları tetikler, yaşadığımız anın kalitesini düşürür. Dolayısıyla; içinde bulunduğumuz andan keyif almadan geçmişte yaşamış ya da birçok anı kaçırmış oluruz. Olumsuz düşünceler bizi sınırlar.

Yaşamdaki her şey enerjidir ve en güzel enerji biz neşeli ve mutlu olduğumuzda ortaya çıkar. Kendimizi mutlu, heyecanlı, başarılı hissettiğimizde etrafa pozitif enerji yayarız. Bunun için de her zaman olumlu düşünmeliyiz. Olumsuz bir durum karşısında hayatı suçlamayı bırakıp, değiştiremediğimiz şeyler için sürekli söylenmemek gerekir. Geçmişteki hatalara takılıp, yaşadığımız anı kaçırmayıp, geçmişte yaşadığımız olaylardan ders alıp sonra yolumuza bilinçle ve daha güçlü devam etmemiz gerekir. Genelde değişimle ilgili beklentilerimizi hep karşı taraftan bekleriz. Bizler; ya karşımızdakinin gelişip değişmesini bekleriz, ya da değiştiğimizi zannederiz, aslında gerçeklerden kaçarak gelişmeye ve değişmeye gerek görmeyiz. Değişmeyen tek şeyin, değişim olduğu gerçeğini unutmamamız gerekir.

Olumsuz durumlarla karşılaştığımızda, araştırmadan ani karar vermemeliyiz. Ortamı terk edip, zaman kazanmalıyız. Tecrübesi olan kişilere danışmalıyız. Az bilenin önyargısı çok olur. Okumak ve okuduğumuzu sindirmek gerekir. Soru sormayı bilmeliyiz. Herkesin hata yapabileceğini kabul etmeli, hatasız insan olmayacağını, kendimizin de hatalı olabileceğini düşünerek adım atmalıyız. Bir eleştiri karşısında  “kimse beni eleştiremez’’ şeklinde düşünürsek öfkelenir ve tepkimizi kızarak gösteririz. Bizi eleştiren kişiye saldırabilir, kavga edebiliriz. İnsanlardan bir kaçı öfkeli olduğumuzu söylüyorsa, bizi neyin öfkelendirdiğini fark edip önlem almamız gerekebilir. Buna sebebiyet veren insanları, olayları yok edemeyiz, onlardan kaçamayız veya onları değiştiremeyiz. Yapabileceğimiz tek şey bu insanlar ya da olaylar karşısında gösterdiğimiz, içsel ve dışsal tepkilerimizi kontrol edebilmek, onları yapıcı bir şekilde yönetebilmektir. Öfkeli olduğumuzu fark ettiğimizde, öfke frenine basarak, aşırı bir durum olduğunu düşünerek kontrolü sağlayabiliriz. Duygu ve düşüncelerimizi net ifade etmeyi öğrenmemiz gerekir. Eğer öfkelendiğimiz ve pişman olduğumuz bir davranış gerçekleştirdiysek, hangi aşamada olursak olalım, özür dilemeyi bilmek ve pişmanlığımızı ifade etme erdemine sahip olmamız gerekir. Eleştirilmek pek çok insanı rahatsız edebilir. Öfkeli insanların buna neredeyse hiç tahammülü yoktur. Eleştiriyi dinleyip, çözüm bulmak, şiddet göstermekten daha kolay bir durum olabilir. Karşımızdaki kişiye sorular sorarak konuyu anlamak, bilgi sahibi olmak, sağlıklı yorum yapmak ve empati kurmak iletişimi güçlendirir ve olumlu sonuçlanır.

Birlikte yaşam gerçeğini unutmadan, pozitif düşünerek hem kendi hayatımızı hem de evrende bulunan tüm canlıların hayatını kolaylaştıralım.

Sloganımız, “Mutlu ol, mutlu yaşa” olsun.