ODA GENEL KURULU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Odamızın 41.Genel Kurulu geçtiğimiz hafta 22-23 Nisan tarihlerinde yapıldı. Meslek ve meslektaş sorunlarının ülke ve toplum sorunlarından farklı olmadığı bilinci ile çalışmalarını yürüten odamız,ekonomiden eğitime, üretimden yatırıma, enerjiden ulaşıma bir çok meslek alanlarımızdan yola çıkarak, meslektaş ve ülke sorunları tartışılarak çözüm önerileri sunulmuştur.

Ülkemizde uygulanan sanayi politikaları, bilimi ve teknolojiyi dışlayarak, ucuz işgücünü sanayinin tek temel aracı haline getirmiştir.Sanayi yatırımları düşmüş, istihdam açığı büyümüş, çalışanların reel gelirleri azalmıştır.Kayıt dışı ekonomi bizzat resmi çevrelerce %45 dolaylarında olduğu tahmin edilmektedir.Resmi söylemlerin aksine ülkemiz üretim yeteneğini kaybetmektedir.Ekonomimizde son zamanlarda yaşanan sözde büyüme ise, ucuz döviz ve ithalata dayalı olup, üretim ve istihdamı azaltan bir çizgidedir.Bu genel durum üyelerimize de aynen yansımakta, meslektaşlarımızın istihdamı beklenen düzeyde gerçekleşmemekte, işsizliğe, düşük ücretlere, mesleki tatminsizliğe, meslek alanı dışında çalışmaya ve beyin göçüne yol açmaktadır.Bir çok işletmede mühendis istihdamı azalmıştır. Reel ücretlerimiz ise giderek düşmektedir.Ülkemizdeki işletmelerin büyük bölümünü oluşturan 200.000 i aşkın küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarında hala mühendis istihdam geleneği oluşturulamamıştır.AB uyum yasaları çerçevesinde uygulanmakta olan düzenleme, talimat ve direktiflere uyum zorlukları ortaya çıkmaktadır.Özellikle belirli ölçekteki firmalar, ithal edilen kalitesi ve maliyeti düşük ürünlerle rekabet edememektedir.Bir yandan yerli ürün ve makinalar için kısıt ve denetleyici direktifler konulurken, diğer yandan denetimsiz bir ithal ürün ve makine akışı ile haksız rekabet yaratılmaktadır.Bu haksız rekabet karşısında yerli sanayi sürekli olarak gerilemektedir.

Küreselleşme sürecinin yaşandığı dünyamızda, ulusal sanayi ve ekonomileri zayıflatarak küresel güçlerin egemenliği pekiştirilmektedir. Bu süreçte emek yoğun teknolojilerden ileri teknoloji uygulamalarına geçiş çabaları, yoğun bir şekilde ulusal sanayi ve ekonomimizi her boyutu ile etkilemektedir.Pazar şartları, bu ortamda gelişen, sürekli değişim gösteren müşteri talepleri, mühendislik uygulamalarını, tasarımdan üretime, satıştan kullanıma, gelişkin ilişki ve iletişim ortamında, esnek, doğru çok yönlü hareket edebilme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmıştır.Tüm bu ifade edilenlerin gerçekleşebilmesi artık günümüzde iyi organize olmuş bir mühendislik sürecinin varlığı ile mümkün olabilmektedir.

Günümüz şartlarında teknolojiyi yalnızca kullanan değil teknoloji üreten bir toplum olma hedefine ulaşabilmek, tüm sanayi sektörlerinde var olmayı, mühendislik tasarımından hareketle olanaklı kılmaktadır. Küresel rekabette başarı kazanmak, yani dünya pazarlarında sanayi ürünlerinde rekabet edebilmek için AR-GE çalışmaları ve İnovasyon büyük önem taşımaktadır.Bu işin başında da mühendislik ve tasarımı gelmektedir.Mühendislik tasarımında kurumsallaşmış bir yapının oluşumu, ancak sürecin içinde yer olmazsa olmaz olarak nitelenecek kurum ve kuruluşların bir yapıda sağlayabilecekleri işbirliği ile olanaklı görünmektedir.

Küresel sermaye güçlerinin dayattığı uyum yasaları sağlıktan eğitime, madenlerden haberleşmeye, enerji ve sanayiye dek ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında onarılması güç sonuçlar yaratmanın eşiğindedir.Sanayisizleşme ve kamunun tasfiyesinin asıl sonuçları önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacaktır.Ülkemiz ulusal sermaye açısından yoksullaşmakta, bütün birikimleri heder edilerek halkımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin yarınları karartılmaktadır.

Küreselleşme sürecine karşı gerek uluslar arası düzeyde, gerekse tek tek ülkelerde ciddi mücadeleler yürütülmektedir.Latin Amerika‘dan İtalya‘ya, Fransa ve İngiltere‘ye kadar kitlesel mücadelelere ve hatta iktidar değişimlerine tanık olunmaktadır.Bu da bize sorunun siyasal iktidar sorunu olduğu gerçeğini bir kez daha göstermektedir.Ülkemizde de bağımsızlık yanlısı emek ve demokrasi güçlerinin ağırlık oluşturmasıyla süreci tersine çevirmek olanaklı ve bir başka ülke, bir başka dünya yaratmak mümkündür diyoruz.

Makina Mühendisleri Odası
Eskişehir Şube Başkanı
R.Erhan KUTLU