ESKİŞEHİR OTO SANAYİCİLER SİTESİNDEKİ PATLAMA HAKKINDA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

22 Haziran 2012 günü öğle saatlerinde Eskişehir Oto Sanayiciler Sitesinde bir işyerinde patlama oluşmuştur. Bu patlama sonucunda 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.Patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

 

Yaşanan bu patlama bir iş kazası değil, cinayettir.

 

4 vatandaşımızın ölümü ile sonuçlanan bu olay iş sağlığı, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı ve denetimsizliğin sonucu meydana gelmiş bir cinayettir.

 

TMMOB olarak yıllardır ısrarla dile getirdiğimiz "İş Sağlığı ve Güvenliği" ile etkin bir kamusal denetimin zorunluluğu konusundaki haklılığımız bundan önceki olaylarda olduğu gibi ne yazık ki bu acı olayda da bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 

22 Haziran 2012 akşamı aynı işyerinde kimyasal maddelerin taşınması için yapılan çalışmalar esnasında bir patlama daha gerçekleşmiştir. İlk patlamadan hemen sonra aynı işyerine ait kimyasal maddelerden dolayı tekrar patlama yaşanması, aynı gün yaşanan patlamadan dahi yeterli ders çıkarılmadığını ve alınan tedbirlerin yeterli olmadığı gerçeğini ortaya koymuştur.

 

Ülkemizde son 10 yıllık dönemi incelediğimizde SGK kayıtlı 11.000 insanımız iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Kayıt dışı işyerlerindeki sayılar da hesaba dahil edildiğinde bu sayı katlanarak artmaktadır. Bu nedenle gerçekleşen kaybı sayısı resmi istatistiklerde belirlenenden çok daha fazladır.

 

Türkiye iş kazaları açısından Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sıradadır. Ölümlü iş kazalarında ise Avrupa ortalamasının 7 katıdır. İş kazaları nedeniyle son on yılda yaklaşık 16.000 vatandaşımızda iş göremez duruma düşmüştür.

 

Ülkemizde ve şehrimizde sanayileşmenin artmasının kuralsız, güvencesiz, sendikasız ve kayıtsız bir şekilde gerçekleşmesi iş kazalarındaki tırmanışı getirmekte, aşırı kar hırsı çalışma ortamlarında iş sağlığı ve güvenliği kurallarını da hiçe saymaktadır.

 

Bu işletmelerde iş güvenliği mühendisliği uygulamalarının etkin biçimde haya geçirilmesi ile sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları yaratılabilir, iş kazaları minimum seviyelere indirilebilir. Ancak yapılan yasal düzenlemelerin mühendislik yaklaşımlarının hiçe saymaması bu düzenlemelere ait uygulamalarında da etkin şekilde denetlenmesi gerekmektedir.

 

Unutulmamalıdır ki, her insanın çalışma hakkı vardır. Her çalışanın da evine sağlıklı bir şekilde dönme hakkı vardır. 25.06.2012

 

                                                                                      TMMOB

                                                                       Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu