SOBA FACİALARI ÖNLENEMEZ DEĞİL!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Şubemiz, son günlerde sıkça yaşanan soba zehirlenmeleri ve yanlış kullanım nedeniyle meydana gelen can kayıplarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, soba kullanımı ile ilgili kurallara uyulması halinde can kayıplarına yol açan kazaların yaşanmayacağına dikkat çekildi.

Şubemiz, son günlerde sıkça yaşanan soba zehirlenmeleri ve yanlış kullanım nedeniyle meydana gelen can kayıplarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Şube Yönetim Kurulumuz adına yapılan açıklama şöyle: 

Ağır geçen kış koşulları ile birlikte, odun, kömür, vb. yakıtla ısınmanın sağlandığı özellikle gecekondular, eski binalar ve kırsal bölgelerde soba kaynaklı facialarda artış yaşanmaktadır. Son olarak Diyarbakır`ın Eğil İlçesi`ne bağlı Ilgın Köyü`nde, sobanın benzinle yakılmak istenmesi nedeniyle çıkan yangında Yılmaz ailesinin 7 ferdi yaşamını yitirmiştir. Öncelikle Yılmaz ailesinden yaşamlarını yitirenlere allahtan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz. 
Meteorolojinin verdiği bilgilere gore, mevsim normallerinin altında seyreden soğuklar, devam edecektir. Bu da soba kullanımının yoğun bir şekilde devam edeceğini gösterirken, soba kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallara uyulması da oldukça önem kazanmaktadır. Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi olarak bu kuralların hayati önemde olduğunu bir kez daha hatırlatıyor, can güvenliği ve kaliteli ve verimli ısınma için uyarıların dikkate alınması çağrısı yapıyoruz.

SOBA, ŞOFBEN, BACA KAZALARINA KARŞI GEREKLİ BİLGİ VE ÖNLEMLER
Bilgisizlik ve ihmal nedeniyle ülkemizde her yıl yüzlerce insanımız sobalar, şofbenler ve kombilerden dolayı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır. Sobada eksik yanma sonucu oluşan karbon monoksit gibi zararlı gazlar oda içine sızarsa zehirlenmelere neden olur.
Karbon monoksit kandaki hemoglobinle birleşerek baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlikle başlayan zehirlenmelere neden olduğundan, bu durumda hemen kapı ve pencereler açılarak ortama taze hava girmesi sağlanmalıdır. Özellikle sobanın kurulu olduğu odada yatıldığı zaman uyku esnasında halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı hissedilmediği için daha fazla ölüm olayı gerçekleşmektedir.
Soba ve şofben zehirlenmelerine maruz kalmamak için aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

KÖMÜRLÜ SOBALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
-Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır, böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler.
-Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.
-Sobanın, parlayıcı ve patlayıcı maddelerle (benzin, tiner vb.) tutuşturulmaması gerekir. 
-Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır. 
-Tutuşması güç yakıtların sönmekte olan sobaya asla konulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir.
-Yatmadan once kesinlikle sobaya yakıt konulmamalıdır.
-Soba yakıtla beslenirken, yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması sobadasi yakıtın sürekli olarak üstten yanmasını sağlar.
-Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir.
-Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır.

SOBALARIN TEMİZLİK VE BAKIMI
Sobaların düzenli olarak temizlenmesi ve bakımı bir yandan yakıtın daha verimli yanmasına (yakıt tasarrufuna) öte yandan da çevreye zarar veren emisyonların azalmasına neden olur. Bundan dolayı sobaların temizlik ve bakımına özen gösterilmelidir.
-Sobanın her yanıştan once külü, kül silkme kolu kullanılarak, kül kutusuna toplanmalı ve dışarı atılmalıdır.
-Izgara üzerinde biriken cüruflar ızgarayı tıkar ve böylece yanma için gerekli olan havanın ızgaradan yanma odasına geçmesini engeller. Izgara üzerinde cüruf olup olmadığı control edilmeli ve varsa maşa ile temizlenmelidir.
-Ayrıca sobanın iç duvarlarına yapışan cüruflar varsa bunlar da zaman zaman temizlenmelidir.
-Soba mutlaka standartlara uygun yapılmış (TSE belgeli) olmalıdır.
SOBANIN MONTAJ VE KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
-Soba, kapasitesine uyan yeterli hacimde bir yere konulmalıdır.
-Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. 
-Sobanın ısısından iyi yararlanabilmek için duvara çok yakın olmamalıdır. Soba ile en yakın duvar arasındaki açıklık en az 50 cm olmalıdır. 
-Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay boruların kullanımından kaçanılmalıdır. Boruların yatay mesafesi en fazla 2 m olmalıdır. En fazla 2 adet dirsek kullanılmalıdır.
-Soba borularının birbirleriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır.
-Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır.
-Soba kesinlikle yatak odaları ve banyoya konulmamalıdır. 

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ