TMMOB-İKK ÖĞRENCİ FORUMU

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Kasım 2014

TMMOB`nin 60. yılı etkinlikleri kapsamında Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yerel ve geneldeki sorunlarına yönelik bir forum gerçekleştirildi.

 TMMOB Öğrenci Forumu Düzenlendi.

60. yıl etkinlikleri kapsamında TMMOB Haftası`nın kapanışı ?Öğrenci Forumu ve Kapanış Kokteyli` ile son buldu. Etkinlik, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi`nde ki öğrencilerden oluşan ve yeni bir gençlik ve meslek yapılanması olarak devam edecek ?Genç tmmob` tarafından düzenlendi. ?Genç tmmob` yapılanmasında makina, endüstri, gıda ve inşaat mühendisliklerinde eğitim göre öğrenciler bulunmaktadır. İKK Sekreteri Mehmet SARICA öncülüğünde kurulan bu meslek yapılanması öğrencilerin sorunlarını ortak bir payda da toplamak, daha kolay ve etkili çözümler üretebilmek, örgütlü mücadeleyi tüm fakülteye yayabilmek ve ortak etkinlikler yapabilmek için kurulmuştur. ?Genç tmmob` yapılanmasının ilk etkinliği bu forumdur. 26 Ekim 2014 Pazar günü TMMOB Binası`nda gerçekleştirilmiş olan etkinlikte öğrenci sorunlarından, güncel olaylara ve siyasette kadar pek çok konuda beyin fırtınası yapılmıştır. Etkinlik İKK Sekreteri Mehmet SARICA`nın konuşması ile açılmış ve ?Teoman ÖZTÜRK Belgeseli` ile devam etmiştir. Belgesel ardından açık kürsü şeklinde devam eden forumda öğrenciler akıllarında ki tüm sorunları ortaya koymuş ve çözüm aramışlardır. Forumda değinilen konular ve çözüm odakları daha sonra ?sonuç bildirgesi` olarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. Forum sonunda tmmob lokaline geçen öğrenciler ve çeşitli oda yöneticileri kokteyle katılmıştır. Kokteyl şarkılarla, türkülerle son bulmuştur.  

TMMOB İKK GENÇ ? ÖĞRENCİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ FORUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
 
Tüm mühendislik öğrencilerinin ortak dayanışması ana temasıyla TMMOB?GENÇ, Mühendislik Eğitimi ve Geleceksizlik, Eğitim Sistemi Sorunları, Toplumcu Mühendislik ve Staj Olanakları alt başlıklarında; yaklaşık 100 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen forumda tartışılarak oluşturulan görüşler 26 Ekim 2014 tarihinde Denizli`de yapılan TMMOB Öğrenci Örgütlülüğü forumunda yapılan tartışmalar sonucunda ortaklaştırılarak kamuoyuna duyurulmak üzere bu sonuç bildirisi oluşturulmuştur. Kurultayda ortaya çıkan fikirlerin ülkenin üreten, sanayileşen, demokratikleşen, özgürleşen ve hakça bölüşen bir ülke olması yolunda yürütülen mücadelelere katkılar sunacağı inancındayız.

Mühendis iş yaşamında toplumun çıkarına olan/olmayan arasında bir seçim yapmak durumunda kalacak ve burada onurlu bir tercih yapması beklenecektir. Ama sistemin çarkları altında güvencesiz çalışma, işsiz kalma ya da toplumsal statüsünü kaybetme riski Demokles`in kılıcı gibi başında sallanacaktır. Üretim, toplum için yapılmadığı sürece bu çelişkinin ortadan kalkması imkansızdır. Bu noktada bireysel etik kurallara uyma kaygısı yeterli değildir. Toplumsal bir dönüşüm gerektiği apaçık ortadadır. Bunun için ise, mühendisin en başta örgütlenmesi gerekmektedir.

Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlarına uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek üyelerinin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının korunmasında ve işletilmesinde, çevre, tarihi değerler ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında örgütlenerek mücadele içerisinde olmalıdır. Örgütlenmiş bir mühendis sorumluluk duygusu taşır ve birey olduğunun bilincindedir. Topluma yararlı olmak ister. Diğer disiplinlerle koordineli bir bilgi alışverişi içerisinde bulunur. Teknik eksikliklere karşı sistemli bir şekilde çözümler arar ve üretir.
Tüm bu değinilen noktalarda kayda değer ilerlemelerin sağlanması, pek çok alanda daralan ya da belli sınırlara takılan TMMOB öğrenci çalışmasının önünü açacak adımlar olacaktır.

Hiç şüphesiz ki, yıllardır sahip olduğu ilerici çizgisi ile egemenlerin hedef tahtasına oturtulmuş TMMOB için bunun anlamı büyük olacaktır. Neo-liberalizmin, gericiliğin ve umutsuzluğun pençesine alınmaya çalışılan, bu doğrultuda mesleği ve üniversitesi dönüştürülen, ülkesi işsizlik ve yoksulluğa mahkum edilen mühendis, mimar ve şehir plancısı adayları için bu durumu tersine çevirecek adresler TMMOB öğrenci örgütlülüklerinin ta kendisidir.
YUKARIDA DİLE GETİRDİĞİMİZ SORUNLARDAN HAREKETLE BELİRLENEN TALEPLERİMİZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ AŞAĞIDADIR:

?    Öğrenci Komisyonları TMMOB`nin gelenek ve ilkelerine sahip çıkarak, sürece göre örgütlenen değil, kendisinin süreci örgütlediği bir yöntem ile çalışmalıdır.

?    Üniversitelerde toplumdan uzak, bireyci ve kariyerist mühendisler yetişmesini teşvik eden Kariyer Günleri`ne karşı Mühendislik Günleri her şubenin faaliyeti haline getirilmeli ve merkezi olarak desteklenmelidir.

?    TMMOB Öğrenci örgütlülüğünün üniversitelerde geliştirilmesi için daha fazla mesleki, kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlenmelidir. Odanın akademisyenlerle organik diyaloglar kurarak öğrenci üye örgütlülüğünün üniversitelerde yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.

?    Stajyer alan firmalar üniversiteler tarafından denetlenmeli, stajyerlerin ucuz işgücü olarak kullanımını engelleyecek düzenlemeler yapılmalı ve stajyerlere mesleki bilgilerin aktarılması sağlanmalıdır. Stajyerlerin emeğinin karşılığı olan ücret güvence altına alınmalıdır.

?    Yükselen milliyetçilik ve linç kültürü reddedilmeli, farklı görüşlerin ve halkların bir arada yaşama hakkı anayasal güvence altına alınmalıdır. Irkçılığın ve gericiliğin pompalandığı toplumumuzda, Kürt, Ermeni, Alevi, vb. farklı milliyete ve inanışa sahip öğrencilerin maruz kaldıkları inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli; Kürt sorununun çözümü için demokratik yöntemler benimsenmeli, zorunlu din dersleri kaldırılmalı, savaşa ve silahlanmaya ayrılan bütçe eğitim, sağlık, bilim ve tekniğe ayrılmalıdır.

?  Katliamdan kaçan Şengal ve Kobanê halklarının temel ihtiyaçlarına bir katkı sunmak amacıyla TMMOB GENÇ Öğrenci Örgütlülüğü olarak bölgeye yardım erzakları götürmek ve oradaki halklarla dayanışma sağlamak.

Biz üniversite öğrencileri, üniversitelerdeki mühendislik eğitim sistemi ile ilgili sorunların var olan ülke ve toplum sorunlarından ayrı olmadığının ve birlikte incelenmesi gerektiğinin farkındayız. Bu çerçevede herkese parasız, nitelikli bir eğitim hakkını savunuyor, eğitimdeki eşitsizliği ve sermaye kesiminin daha çok kâr etmesine dayalı bir mühendislik anlayışını reddediyor, üniversitelerin sadece bilim üreten mekanlar olması, yetişen mühendislerin sadece çalışma hayatında değil toplumsal yaşamda da faydalı ve verimli olmaları için sağlıklı bir üniversite-üretim-toplum ilişkisinin kurulmasını istiyoruz. Erkeğin, toplum hayatında kadının üzerindeki egemenlik ve baskısının kaldırılmasının ancak eşitlikçi ve özgürlükçü bir toplum tahayyülü içerisinde biçimlenebileceğini biliyoruz.

Aldığımız kararları hayata geçirmek amacıyla tüm üniversitelerde çalışmalarımızı artıracağımızı ve aydınlık bir gelecek için mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.   

Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Öğrenci Komisyonu 

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Öğrenci Komisyonu  

Gıda Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Öğrenci Komisyonu  

Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Öğrenci Komisyonu