MESLEĞİMİZE VE MESLEKİ HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Haziran 2013

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü?nün 19.04.2013 tarih ve 11.968.226-310.99-3751 sayılı yazısı ile görüş almak üzere TMMOB?ye gönderilen Yapı Denetim Kanun Tasarı Taslağı ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu adına TMMOB Mimarlar Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Zeytinci bir basın açıklamadı yaptı.

Merkezi idare tarafından gündeme getirilen yasa taslakları ile yürürlüğe konulan yasa ve yönetmelikler, bir yandan ülkemizdeki tüm yapılı ve doğal çevreyi olumsuz etkileyecek, doğal, kültürel, tarihi ve mimarı mirasımızı yok edecek değişiklikler içerirken, bir yandan da meslek alanımızı, mesleğimizin uygulama biçimini değiştiren ve doğrudan etkileyen kabul edilmesi olanaksız değişiklikler içermektedir.

Yönetmeliklerle getirilen düzenlemeler, yerel yönetimlerin planlama ve demokratik karar alma süreçlerini hiçe saymaktadır.

Yönetmelik düzenlemeleri ile, Doğal, tarihi çevrenin, kıyıların, yeşil alanların, tarım, orman ve mera  alanlarının yoğun yapılaşmasının yolu açılmakta, bugüne kadar yapılan plana ve mevzuata aykırı yapılaşmaya af yolu açılmaktadır.

1.Haziran.2013 tarihli ?`Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik yapılmasına Dair Yönetmelik ``ile Antidemokratik bir yaklaşımla yerel yönetimlerin yetkileri budanarak, yetkiler merkezi idareye aktarılmakta; diğer yandan mesleki haklarımız hiçe sayılmaktadır. Meslek Odaları dışlanarak, yerel yönetim ve odaların eşgüdümlü çalışmalarının yolu kapatılmaktadır.

Biz aşağıda imzası bulunan, Mimarlar, Mühendisler ve Şehir Plancıları olarak T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün 19.Nisan.2013 tarihli yazısı ile görüş almak üzere TMMOB`ye gönderilen Yapı Denetim Kanun Tasarı Taslağı ve 3194 sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı ile ilgili olarak hazırlanan taslaklarda, Mesleğimizin geleceği hakkında endişe veren maddeler vardır.

Taslakların yasalaşması halinde, mesleğimizi sürdürmemizin olanaksız hale geleceği, serbest meslek mensubu olarak hizmet üretemeyeceğimiz, aksine yapı denetim kuruluşların da çalışmak zorunda bırakılacağımız nedenleri ile aşağıda belirtilen bu maddelerin kaldırılmasını ya da değiştirilmesini istiyoruz. Aksi taktirde, her türlü yasal haklarımızı kullanmakta kararlı olduğumuzun bilinmesinde yarar görmekteyiz.

n 

Mimarlık, Mühendislik, Şehir Plancılığı Hizmetlerinin yürütülmesinde kişisel Müelliflik esastır. Kuruluşların Müelliflik yapması düşünülemez, Kuruluşların müelliflik yapması, bilimsel ve teknik doğrulara aykırıdır.

n 

Yapı Denetim kuruluşları yerine getirilen, Teknik müşavirlik kuruluşlarının çalışma alanı, Kamu adına yapı denetimi olmalıdır. Proje yapmak ve yaptırmak gibi bir amacı olmamalıdır.

n 

Serbest Mimarlık, Mühendislik ve Şehir Plancılığı faaliyeti olarak yürüttüğümüz etüt ve proje hizmetlerinin, Teknik Müşavirlik Kuruluşları Tarafından yapılması, Meslek alanımızda tekelleşmenin sağlanması ve proje tasarım hizmetlerinin promosyon aracına dönüşmesine neden olacaktır. Bu uygulama, Meslek mensuplarının esnek ve güvencesiz çalışma ortamına zemin hazırlamaktadır.

n 

Şantiye Şefliği bir Mimarlık ve Mühendislik görevidir. Bu görevin teknik öğretmenlere ve teknikerlere yaptırılması, Mühendislik alanına müdahale niteliğinde ve uzmanlık ayrımına aykırıdır. Yakın geçmişte Yönetmelik maddesi olarak getirilen ve yüksek yargı tarafından yürütmesi durdurulan bir düzenlenmenin, bugün yasa Taslağı ile ısrarla gündeme getirilmesi, Hukuk devleti ilkesinin benimsenmediğinin açık bir göstergesidir.

 

Kamu Yararı ilkesine aykırı, Yerinden yönetim kuruluşlarını, demokratik esaslara aykırı ve demokratik katılımı yok sayarak yetki ve kararı merkezi idareye bırakan, ülke Mühendis ve Mimarlarını yok sayan, telif haklarını yok eden düzenlenmelerin en kısa sürede geri çekilmesini, bu tür düzenlemelerin tüm tarafların demokratik katılımını esas alan çalışmalar sonucunda gerçekleşmesini gerektiği,

Değerli kamuoyumuza saygıyla duyurulur.

 

TMMOB

 

DENİZLİ İL KORDİNASYON KURULU

 

Bahse konu tasarının iptaline ilişkin bir imza kampanya başlatılmıştır. Ekte bulunan "imza metnini" imzalanarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü`nün  0 312 410 78 03 nolu faks numarasına göndererek mücadelemize destek olabilirsiniz.