"Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Mayıs 2019

MMO Bursa Şubesi’nde "Mühendislik Yaşam Öyküleri"

MMO Bursa Şube "Mühendislik Yaşam Öyküleri” Paylaşım Programı Devam Ediyor

Düşünceli: Asla Arkadaşlarınıza, Meslektaşlarınıza Rakip Olmayın, Haksız Rekabete Girmeyin

Doğar: İyi Bir Mühedis, Analitik Düşünceye Sahip, Sebep Sonuç İlişkisini İyi Kurmalıdır

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından gerçekleştirilen, meslek büyüklerinin genç meslektaşlarla buluştukları, Mühendislik Yaşam Öyküleri programı devam ediyor.

MMO Bursa Şube Başkan Vekili Devrim Tutku Ateş’in oturum başkanlığını yaptığı Mühendislik Yaşam Öyküleri’nin mayıs ayı programının konuşmacıları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli ve MertsanMak. Tes. Müh. Klima Teknik Tic. San. ve Ltd. Şti. kurucusu Makina Mühendisi Vural Doğar, genç meslektaşları ile deneyimlerini paylaştılar.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan Fikri Düşünceli ve Balıkesir Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olan Vural Doğar çalışma yaşamını ve mühendislik tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

Neden ve nasıl mühendis olduklarını, meslek hayatları boyunca neler yaptıklarını, hangi sektörlerde çalıştıklarını, hangi kademelerde bulunduklarını gençlerle paylaşan Düşünceli ve Doğar unutamadıkları mühendislik çalışmalarına yönelik anılarını katılımcılarla paylaştılar.

Bursa’da 70’li yıllarda sanayinin yeni yeni gelişmesiyle birlikte Makina Mühendisliğinin en popüler mesleklerden biri olduğunu söyleyen Düşünceli, üniversite yıllarında ve mezun olduktan sonra da hayalinin serbest çalışmak olduğunu ifade ettii. Mekanik tesisat, proje işleri ile meslek yaşamına başlayan Düşünceli, sadece okulda öğrenilen teoriyle sahada iş yapmanın zor olduğunu, teorinin pratik bilgi ile birlikte yol almasının önemini vurguladı.

Mühendislik formasyonuna sahip olununca, işlerin doğru ve daha kolay çözüme kavuştuğunu belirten Düşünceli, “insan, sorunlara çözüm bulabildiğinde çok mutlu oluyor” dedi. Düşünceli, serbest çalışmada ne zaman ne olacağının belli olmadığını fakat; çok zor zamanlarda yeni ve güzel fırsatların doğduğunu belirtti. Mühendislik bilgisine Türkiye’de çok değer verilmediğini söyleyen Düşünceli, “Mühendislik Türkiye’de iyi bir yere gelince, Türkiye kalkınacak. Mühendisliğin değeri eninde sonunda hakkettiği değeri bulacak” dedi.

Yaşamından ve mesleğinden çok memnun olduğunu, hiçbir zaman tüccar gibi davranmadığını ve mühendisliğin dışına çıkmadığını söyleyen Düşünceli, genç meslektaşlarına, “Asla arkadaşlarınıza, meslektaşlarınıza rakip olmayın, haksız rekabete girmeyin” tavsiyelerini verdi.

Tecrübenin, yaşamın her alanında çok önemli olduğunu söyleyen Vural Doğar, teorik bilginin ve pratik bilginin birleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Her zaman serbest çalışmayı istediğini belirten Doğar, 1983 yılında girdiği Isısan firmasından ve Makina Yüksek Mühendisi Rüknettin Küçükçalı’dan çok şey öğrendiğini, şantiyelerde, ustalarla, formenlerle ilişkilerinin çok iyi olduğunu ve onlardan da çok şey öğrendiğini söyledi.

1986’da Bursa’ya gelen ve serbest çalışmaya başlayan Doğar, ardından kendi firmasını kurduğunu, bu zamana kadar bir çok meslektaşını yetiştirdiğini söyleyen Doğar, onlarla gurur duyduğunu ifade etti.

“İyi bir mühendis, analitik düşünceye sahip, sebep sonuç ilişkisini iyi kurmalıdır” diyen Doğar, “Bir işi yaptığınız zaman, sonradan sorun çıkarmayacak biçimde ve herkesin o işten memnun kalması gerekir” dedi.

Genç meslektaşlarına, mesleğinin çok güzel olduğunu söyleyen Doğar, “İşin ve sistemin mantığını bilirseniz, ezbercilikten kaçarsanız, bu işi her türlü yaparsınız” dedi. “Aç gözlü olmayıp, doğru insanlarla çalışırsanız riskleri azaltırsınız” diyen Doğar, mekanik tesisat, ısı işi ile ilgili yol çizmek isteyen genç meslektaşlarına, “en az 3 – 4 yıl şantiyelerde çalışın, öğrenin, pişin, sonra piyasaya yavaş yavaş çıkın” tavsiyesinde bulundu.

“Ülkemizin eğitim, ekonomi, sosyal yapısı keşke insanların mutlu olabileceği bir sistem olsaydı” ifadelerini kullanan Doğar, genç meslektaşlarına “işinizi sevin, bizim işimiz çok zevkli bir meslek” dedi.

Program sonunda MMO Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu, Fikri Düşünceli, Vural Doğar ve Devrim Tutku Ateş’ekatkılarından dolayı teşekkür plaketlerini sunarak, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.