Atatürk Stadyumu Ranta Kurban Edilemez Basın Açıklaması Gerçekleştirildi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Şubat 2014

Bölgeye Kent Meydanı Diyerek Alışveriş Merkezi Yapılacağı Endişesi Taşıyoruz.  

Bursa kamuoyunun gündeminde tartışmaları devam eden Atatürk Stadyumu`nun yıkılarak bölgenin meydan yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi`nin yeni projelerle ortaya çıkması akademik odaların tepkisine neden oldu. TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Atatürk Stadyumu ve çevresinin ranta kurban edilmesinin karşısında duracağını bildirerek, telafisi imkansız kararlara imza atılmaması için ilgilileri uyardı.

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, bağlı meslek odaların başkanları ile birlikte Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi`nde (BAOB) düzenlediği basın toplantısında akademik odaların Atatürk Stadı`nın yıkılması ve yerine düşünülen meydan projesine ilişkin görüşlerini paylaştı.

 

Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu, Atatürk Anadolu Lisesi, İpekiş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alanla birlikte 849 bin metrekare olan bölgenin, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından  2007 yılında otel ve alışveriş merkezi olarak planlandığını belirten Fikri Düşünceli, meslek odalarının bu plana yaptığı itiraz sonucu bölgenin, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 3. derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edildiğini hatırlattı.

 

BÖLGE KENTSEL SİT ALANI

 

2008 yılındaki Osmangazi Nazım imar Planı`nda, söz konusu alanların, spor, ilköğretim, kentsel sosyal donatı ve ağaçlandırılacak alan olarak belirtildiğini kaydeden Düşünceli, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu`nun 2010 yılında bölgeyi özgün kent dokusu ile birlikte bütüncül planlanması ve taşıdığı bellek değeri ile "Kentsel Sit Alanı"  olarak belirlediğini vurguladı.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi`nin söz konusu alanda tekrar plan değişikliğine giderek, spor, eğitim tesisi ve kentsel sosyal donatı alanlarını ortadan kaldırmak istediğine dikkat çeken TMOOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, "Alanda kent meydanı, yeraltı otoparkı, ticari birimler, sosyal ve kültürel tesis, özel sağlık tesisi ve kafeterya yapılmak istenmektedir" dedi.

 

Sözkonusu plan değişikliğinde planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı hareket edildiğini ifade eden Düşünceli, planda eşdeğer alanların ayrılmadığını, birçok noktanın belirsizlikler içerdiğine dikkat çekti. Yapılaşma koşullarının belirlenmediğinin altını çizen Düşünceli, "Planlama bölgesinde yer alan ve plan değişikliği ile Özel Sağlık Tesis Alanı (Kür Merkezi) olarak planlanan, İpekiş Fabrikası, Türkiye tekstil tarihi ve ülkemizin endüstrileşmesi açısından önemli fabrikalar arasındadır. Plan değişikliği ile Özel Sağlık Tesisi Alanına alınarak bu işlevi ve fonksiyonu ortadan kaldırılmaktadır" diye konuştu.

 

?ALIŞVERİŞ MERKEZİ ENDİŞESİ TAŞIYORUZ`

 

Kent Meydanı olarak belirlenen alanın ticari faaliyete açılacağı, ticari birimlerin alanının belirli olmaması nedeniyle de bölgede bir alışveriş merkezi oluşabileceği endişesini  taşıdıklarını belirten Fikri Düşünceli, şöyle devam etti:

 

"Kamu yararı gözetmeyen, kentin ve kent halkının  değerlerini yok eden, rant odaklı,  bu projeden vazgeçin. Bu konunun, yerel seçimlere kısa bir süre kala yangından mal kaçırırcasına karara bağlanmasının doğru olmayacağını, yeni dönemde aşağıdaki önerilerimiz çerçevesinde ele alınması gerekliliğini ilgililerin dikkatlerine sunuyoruz.

 

?GETİRİLEN ÖNERİLER`

 

-Konu öncelikle kamuoyunun tartışmasına ve değerlendirmesine açılmalı, oluşturulacak projede; başta akademik meslek odaları ve üniversiteler olmak üzere ilgili tüm tarafların görüşleri alınmalıdır.

 

-Parçacıl değil, bütüncül bir planlama  anlayışı sergilenmelidir, söz konusu alan çevresi ile birlikte planlanmalıdır.

 

?STADIN TARİHİ GEÇMİŞİ YOK EDİLMEMELİ`

 

- Bu şekilde, ortak akıl ve bilimsel yaklaşım ile  planlama ve şehircilik ilkelerine uygun,  Atatürk Stadyumu`nun  tarihi geçmişini yok etmeyen, seçim ve rant kaygısı taşımayan  bir projenin oluşturulması ve uygulamaya konulmasını kent ve kamu yararı açısından uygun olacaktır.

 

-Stadyum yıkılmadan eklentilerinden temizlenerek ve onarılarak yerinde kalmalı ve Bursa bu değerine sahip çıkarak atletizm pisti, tören alanı, konser alanı olarak kullanmaya devam ederek yaşatmalıdır. Çevresinin de Kültürpark planlaması ile ele alınarak düzenlenmesi ve Bursa`mızın bir değeri olarak gelecek kuşaklara aktarılmasının uygun olacağını belirtiyoruz."

 

PEYZAJ MİMARLARI TEMSİLCİSİ YÖRÜKLÜ

 

Basın toplantısında konuşan Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilcisi Necla Özkaplan Yörüklü, bölgenin 849 bin metrekare bir alan olduğunu belirterek, burasının daha üstün nitelikle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Projede peyzaj mimarlığının olmadığını ifade eden Yörüklü, konunun kentin geleceği ve mirasının korunması açısından bütüncül olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekerek rekreasyon alanı olabileceğini dile getirdi.

 

? YIKALIM, YAPALIM, TEKRAR YIKALIM ANLAYIŞI`

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya da, kentlerin bu kadar kolay tahrip edilecek yerler olmadığını belirterek, kentler bu şekildeki projelerle belleğini ve kimliğini kaybettiğine dikkat çekti.

 

Bölgenin Atatürk`ün de önem verdiği bir yer olduğunu hatırlatan Kaya, kentin ve kentte yaşayanların geleceğini ilgilendiren bu kararların kapalı kapılar arkasında verilemeyeceğini vurguladı. Eski Santral Garaj bölgesindeki Kent Meydanı`nın sürecini anlatan Kaya, "Biz meydan kavramını oturtamadık. Önümüzde bir Kent Meydanı örneği var. Orada yarışma jürisi başkanı dönemin Büyükşehir Belediye Başkanının tavrı nedeniyle istifa etmiştir" dedi.

 

Kararların açık ve şeffaf bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Nizamettin Kaya, "Yıkalım yapalım, tekrar yıkalım anlayışı hakim. 10 yıl sonra tekrar mı yıkalım?" diye konuştu.