Şubemiz ve Muratpaşa Belediyesi asansör protokolü ile ilgili ortak basın açıklaması düzenledi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Şubat 2012

Muratpaşa Belediyesi`nde yapılan basın açıklamasının tam metni ektedir.

Günümüzde çok katlı binaların sayısı arttıkça kullanım alanları da genişleyen ve dikey yolculuk amacıyla kullandığımız asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte, dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yol açabilmektedir.

5 Kasım 2011 tarihinde 28106 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre; "İnsanların ve/veya yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetinin denetimi ile garanti ve satış sonrası hizmetleri için uyulması gereken kurallar" belirlenmiştir. Yönetmeliğe göre, can güvenliği açısından aylık bakımı yapılan asansörlerin yeterliliği asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır.A tipi muayene kuruluşu, asansörlerde periyodik kontrol ve muayene konularını içerecek şekilde, TS EN ISO/IEC 17020 standardı kapsamında akredite olan muayene kuruluşudur.

MMO olarak, günlük yaşantımızın bir parçası olan, çocuk, yaşlı, engelli tüm vatandaşlarımızın kullandığı asansörlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde kullanımı adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Odamız Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)'ın onayı ile A tipi muayene kuruluşu niteliği kazanmış, Asansör Kontrol Merkezi bünyesinde asansör periyodik kontrollerine Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisindeki asansörler ile başlangıç yapmıştır. Yaptığımız anket ve fizibilite çalışmalarından edindiğimiz bilgiye göre kentimizde 15 bin asansör var. Bunun 10 bini Muratpaşa Belediyesi sınırları içerisindedir.

 

 

 Çalışmalarımızda ulaştığımız veriler ışığında Antalya'nın asansör raporu oluşacak, bu rapor bize Antalya'daki asansörlerin kullanılırlık haritasının da hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Yine yönetmeliğin 9. maddesinde de; "Bina sorumlusu; asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünü, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur."

Sürdürülecek çalışmalarda her türlü asansör denetlenerek, kullanılmasında sakınca yoksa yeşil, eksik ve hataların düzeltilmesi kaydıyla sarı; can ve mal güvenliği açısından sakıncalı ise kırmızı renkli bir etiket ile işaretlenmektedir. Yani binada bulunan asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar; kırmızı "kullanılamaz" etiketi; kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikle eksik ve hataların giderilmesi için sarı "uyarı" etiketi yapıştırılmaktadır.  Denetlemeler sonucunda eksik ve hatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da "güvenlidir" etiketi yapıştırılmaktadır. Denetimlerde, asansörlerin aylık bakımlarının yapılıp yapılmadığı, asansörün güvenli olup olmadığı belirlenecek, asansör güvenli değilse gerekli yaptırımlar gerçekleştirilecektir. Denetimlerde apartman yöneticilerine de büyük sorumluluklar düşmektedir. Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Denetimleri akredite edilmiş, yetki belgelerine sahip makine mühendisleri gerçekleştirecek olup, denetimlerde, asansörlerin aylık bakımlarının yapılıp yapılmadığı, asansörlerin güvenli olup olmadığı belirlenip, kullanım açısından güvenli değilse asansör şirketine ve asansörün bulunduğu site veya apartmana gerekli yaptırımlar öngörülecektir. Bu yaptırımlar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'ne göre belirlenmiştir. Bu anlamda site ve apartman yöneticilerinden büyük duyarlılık bekliyoruz.